Pas på: Kina har genoplivet den kolde krigs honningfælder på LinkedIn

Kina har lukket ned for vestlige sociale medier undtaget et: LinkedIn. Det bruger landet nu som et led i en indsats for at rekruttere vestlige agenter.

»Hvad kan vi så alle lære af det? Hvis du er på LinkedIn, så accepter kun invitationer fra folk som du faktisk har mødt og stoler på. Regn ikke altid med dit netværks dømmekraft. Nogle gange har selv velrenommerede kontakter accepteret forbindelser, som de reelt ikke aner, hvem er,« skriver Jonas Parello-Plesner. Fold sammen
Læs mere
Foto: DADO RUVIC

Tidligere på ugen medvirkede jeg i en større artikel i New York Times om den øgede kinesiske spionagebrug af det sociale medie LinkedIn. I medierne har der været mere fokus på Ruslands evner på sociale medier og illegale valgindblanding særligt op til det amerikanske præsidentvalg i 2016 og efterfølgende valg i europæiske lande.

Kineserne arbejder mere i det skjulte. LinkedIn passer som hånd i handske til deres mere stilfærdige tilgang. Guanxi er et nøglebegreb på kinesisk, som ophøjer relationsopbygning inden for primært forretningslivet, hvilket også er hovedformålet bag LinkedIn. Platformen er det eneste af vestlige sociale medier, som ikke er blokeret i Kina.

Det er derfor et oplagt forum til at skabe falske profiler – ofte med yngre, kønne kinesiske kvinder, som i virkeligheden opereres af dunklere kræfter som den kinesiske efterretningstjeneste. Det kan kaldes en virtuel opdatering af de mere fysiske honningfælder, som blev brugt tilbage under den Kolde Krig. Derfor har vestlige efterretningstjenester i både USA, Storbritannien og Tyskland over de seneste år advaret herom. Det officielle Kina benægter selvfølgelig fuldstændig, at det finder sted.

Det ved jeg ikke er sandt, fordi jeg selv prøvede det, da jeg arbejdede for en tænketank i London. Tilbage i 2011 og frem til 2012 blev jeg kontaktet af en på profilbilledet nydelig kinesisk dame, som repræsenterede et kinesisk rekrutteringsfirma DRHR, der hævdede at kunne give adgang til kinesiske virksomheder. Hun havde allerede veletablerede kontakter til andre velrenommerede Kina-specialister, så det sænkede mine elektroniske parader en smule.

Jonas Parello-Plesner Fold sammen
Læs mere

Dengang var jeg lige startet på et bogprojekt om, hvordan kinesiske firmaer beskytter deres arbejdere i skrøbelige stater, så jeg var interesseret i kontakter hertil. På et senere tidspunkt blev jeg kontaktet, da jeg var på rejse i Beijing. Min kønne linkedIn-forbindelse mødte aldrig selv op, men det gjorde tre kinesiske mænd, som præsenterede sig som værende fra en kinesisk statslig tænketank, men uden at de havde medbragt visitkort. Det er sådan cirka lige så uset i et kinesisk møde som at møde op nøgen. Der var ret hurtigt ikke tvivl for mig om, at deres reelle interesse var at rekruttere vesterlændinge.

Jeg fik diplomatisk afsluttet mødet så hurtigt som muligt. Deres dobbeltrolle blev også senere bekræftet, da den tyske efterretningstjeneste offentligt i slutningen af 2017 fremhævede DRHR og dets medarbejderes tilknytning til kinesisk efterretningsarbejde, hvilket medførte, at deres profiler blev fjernet fra LinkedIn. Men det kan blot være toppen af isbjerget af Kinas aktiviteter, som blev kappet af.

»Statsstyrede kinesiske medier prøver at købe sig til at få indføjet deres vinkel på Twitter og Facebook.«


Hvad kan vi så alle lære af det? Hvis du er på LinkedIn, så accepter kun invitationer fra folk, som du faktisk har mødt og stoler på. Regn ikke altid med dit netværks dømmekraft. Nogle gange har selv velrenommerede kontakter accepteret forbindelser, som de reelt ikke aner, hvem er. Og sidst men ikke mindst, vær opmærksom og brug sund fornuft, hvad enten du som forretningskvinde, studerende, forsker eller andet er i bred kontakt med det kinesiske system. Bagved den polerede overflade af »business is business« lurer det styrende Kinesiske Kommunistiske Parti som udelukkende har for øje at fremme sine egne interesser, som oftest er i modstrid med vores demokratiske værdisæt i Vesten.

Derudover understreger sådanne forløb Kinas bredere kapacitet til indblanding på vestlige sociale medier. Det ses også i øjeblikket med demokratidemonstrationerne i Hong Kong, hvor statsstyrede kinesiske medier prøver at købe sig til at få indføjet deres vinkel på Twitter og Facebook, hvilket har medført, at Twitter har ændret sit regelsæt og forbudt annoncer fra statsstyrede medier.

På samme vis bør LinkedIn forvalte sin særlige rolle sådan, at der er fuld adgang også fra Kina til at være agtpågivende og slå hurtigt ned på falske profiler og statsdreven indflydelsesaktivitet. Start med at lukke grundigt ned for alle Kinas elektroniske honningfælder.

Jonas Parello-Plesner er programdirektør for Alliance of Democracies Foundation og non-resident Senior Fellow hos German Marshall Fund & Hudson Institute