Pas på dine penge i august

I morgen går vi ind i august, og det kan være en forfærdelig måned, skriver The Economist. Investorerne skal derfor passe ekstra godt på deres værdier, for august byder traditionelt på mange risici, som man skal gardere sig imod.

Linda Overgaard, Erhvervsredaktør. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup
Så hold endelig på hat og briller og aktier, for selv om det ansete magasin undertiden kan se lidt dystert på fremtiden, så er redaktionen kendt for at have rigtig godt tjek på de aktuelle udfordringer. Og lad os tage The Economist’s faldgruber fra en ende af:

Historisk har august været måneden for finanskriser. F.eks. faldt det europæiske valutasamarbejde EMSen sammen i august 1993, og i sensommeren 2007 begyndte de første tegn på finanskrisen så småt at kunne spores i overskrifterne.

Ferien i Sydeuropa sætter ind nu, og store, aktive investorer som f.eks. ledere af hedgefonde vil være tilbøjelige til at lukke deres mest risikable positioner. Og junior-dealerne vil få strenge ordrer om, at de ikke må tage nogen som helst chancer, mens chefen er på ferie. Det kan føre til et meget tyndt marked, hvor dårlige nyheder kan slå hårdt igennem.

Hvor stor, risikoen er, giver The Economist ingen klare svar på, men der udtrykkes skepsis over for især Europa, hvor der ikke rigtig øjnes varige løsninger på problemerne, og hvor bankerne stadig er skrøbelige.

Ganske vist har centralbankerne fået stabiliseret den finansielle situation, så der ikke lige er risiko for tilbageslag a la 1930erne, men gælden er stadig stor, og der efterlyses mere overbevisende økonomisk vækst.

De politiske ledere i Spanien, Portugal og Italien sidder løst i regeringsstolene og kan godt give negative overraskelser. Og så er der ...

Valget i Tyskland 22. september hvor det skal vise sige sig, hvor meget fremdrift der kan blive for økonomiske reformer i den kommende tid.

Den lave rente er også en væsentlig faktor. Ifølge The Economist vil næsten alle aktiver nemlig risikere at blive meget mindre værd, når renten igen begynder at stige. Så der er sandelig nok at tænke over i august