Pas på den danske forsynings­sikkerhed

Synspunkt

(Foto: Shutterstock) Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det kan kun gå for langsomt med at sætte skub i en række konkrete tiltag, som Energikommissionens anbefalinger kom med sidste mandag mod en ansvarlig og rationel omstilling til en bæredygtig energiproduktion.

Vi har i kølvandet på rapporten spurgt IDAs energipanel til Energikommissionens anbefalinger og har fået svar fra 387 eksperter og fagfolk, der alle beskæftiger sig inden for energiområdet. Og konklusionen er klar.

Rapporten er ambitiøs, der bliver fokuseret på en lang række områder, vi i årevis har efterlyst, og ligesom kommissionen mener vi, at vi hurtigst muligt skal sætte ind med elektrificeringer og skabe incitamenter til, at vi bruger den grønne el, hvor den kan erstatte kul, olie og gas. Det skal blandt andet ske ved, at fjernvarmen skal have store varmepumper og transporten, der skal over på el.

Vi skal skabe et system, der gør det økonomisk attraktivt at vælge det bedste energisystem og klimaløsning. Men der er også et punkt, hvor vi savner konkrete initiativer. I Energikommissionens rapport står der med store typer, at »effektive internationale energimarkeder skal sikre forsyningssikkerheden«. Men det er langtfra nok!

Vores fageksperter har talt. De er bekymrede for vores forsyningssikkerhed og savner endnu flere konkrete initiativer, der skal gå hånd i hånd med udveksling af el over grænser.

Vi har også brug for en effektiv dansk energiproduktion og et fleksibelt energi­system. Der skal mere til end bare at satse på import af el fra vores naboer. Vi skal sørge for, at vi i Danmark bliver ved med at have den nødvendige kapacitet til at sikre forsyningssikkerhed. 62 procent af de adspurgte i vores dugfriske undersøgelse er helt enige/overvejende enige i, at energi­effektivisereringer skal prioriteres, når det er billigere, end at udbygge grøn energi.

I IDA er vi glade for, at Energikommissionen har taget udfordringen med energieffektivisereringer alvorligt, som en del af fremtidens energipolitik, og vi håber, at Christiansborg tager anbefalingerne og vores fagfolk alvorligt og lytter til netop det punkt i arbejdet med det kommende energiforlig.