Pas på: Beskyt dit varemærke efter Brexit

Synspunkt. For etablerede brands kan det efter Brexit blive lidt af en rodebutik at sikre varemærker og patenter, mens processen kan blive enklere for nye brands.

A Union flag flutters near the Houses of Parliament in London, Britain February 1, 2017. REUTERS/Neil Hall Fold sammen
Læs mere
Foto: NEIL HALL
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Brexit. Ordet er på alles læber. Og det har det været siden 23. juni 2016, hvor briterne besluttede sig for at vinke farvel til EU.

Spekulationerne har været mange og uvisheden stor.

I danske virksomheder frygter de fremtiden og de konsekvenser, der følger med Brexit. Foruden de mere oplagte udfordringer forbundet med handel er varemærkning også et fokuspunkt, der er værd at holde øje med – for allerede nu at være på forkant med det nye patentlandskab.

Efter afstemningen i det britiske underhus onsdag ser regeringens planer om en hurtig afskedsproces ud til at blive en realitet. Det kan blive 9.-10. marts, lyder det.

Så selv om meget kan nå at ændre sig, lader det ikke til, at det egentlige Brexit er så langt ude i fremtiden.

Den sidste nye melding er, at den europæiske patentdomstol bliver til noget – netop fordi Storbritannien har givet sit ja til at være med ombord. Så for danske virksomheder og patentindehavere ser det lyst ud.

Men uanset farvetonen for fremtiden sker der ændringer, som virksomheder og nye brands, der skal i gang med varemærke­ansøgninger, skal være opmærksomme på.

For nye brands, der skal i gang med at ansøge om patent, ser det umiddelbart nemmere ud, da man nu kun skal ansøge om patent ét sted i hele EU – det såkaldte enhedspatent.

Men for allerede etablerede brands med varemærke og patent på plads i eksempelvis Danmark ser det straks værre ud efter Brexit.

For de kan ikke søge om enhedspatent, der sikrer deres varemærke på tværs af landegrænserne.

Europæiske patenter, der i dag gælder i Europa, vil nemlig ikke blive konverteret til enhedspatenter – og bliver derfor heller ikke automatisk gyldige i Danmark.

Heldigvis findes der IP-specialister og virksomheder, der er fuldstændigt gearet til alt, hvad der hedder varemærker, nye regler og rådgivning inden for den nye EU-virkelighed.

Og med de forskellige ændringer, der er på vej, kan det være en god investering at søge professionel hjælp.