Opråb til byggebranchen: Forlad hjørne­kontoret og ­bliv en vinder

Opinion. Personligt nægter jeg at placere mine medarbejdere i et excel-ark, der måler input og output, skriver Carsten Mindegaard, der er ejer af LM BYG A/S.

Carsten Mindegaard, ejer, LM BYG A/S. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ikke siden 2007 har der været så mange kraner i den københavnske skyline. Som en mand fra byggebranchen er det en fornøjelse at se de mange developere flokkes til hovedstaden for at blive en del af alle de spændende byggerier, der skyder op over det hele. Tidligere i år viste en undersøgelse, at syv ud af ti fagfolk mener, at byggeriet er ude af krisen.

Det bekræfter den store optimisme, vi selv oplever i byggeriet, hvor både forventninger til omsætning og beskæftigelse er steget markant. Og det er godt for Danmark på flere måder.

Nye byggerier bringer vækst og arbejdspladser med sig, men det er vigtigt, at hele byggebranchen tager ved lære af, hvad der skete sidst i de gode tider.

Hvis vi skal undgå stramme kreditter, magre ordrebøger og efterladte byggepladser, bliver vi nødt til at undgå endnu en boble, der springer. Men lige så vigtigt er det, at vi passer på vores medarbejdere og forbereder dem på den digitale fremtid, der kommer os så hastigt i møde. Og her er det branchens ansvar at agere ansvarligt og passe på medarbejderne.

Jeg tiltrådte selv som ejerleder i LM Byg i 2008, lige inden finanskrisen for alvor begyndte at rasere i det danske erhvervsliv og samfund. Og selv om det var en hård tid, valgte vi at beholde alle medarbejdere og skabe tryghed.

Min forretning og mine medarbejdere betyder måske også mere for mig end for en anden topchef. I dag er jeg ejer, og jeg tror, at mange erhvervsledere kan lære noget af Danmarks ejere og ejerledere, når det kommer til motivation af medarbejdere og at opbygge et fællesskab. For her er med­arbejderne en del af min familie, og jeg vil gå langt for at sikre og motivere dem.

Flere undersøgelse viser, at et af de vigtigste incitamenter til at blive på en arbejdsplads og øge motivationen er udvikling og ansvar. Ikke en attraktiv lønpakke. Dine medarbejdere føler altså automatisk ikke noget for din arbejdsplads, bare fordi de møder ind hver morgen. Hvis de virkelig skal føle sig som en del af arbejdspladsen, skal du motivere dem og skabe en »familie«, der vil tage en ekstra tørn til gavn for jer alle, ved at skabe frie rammer og give ansvar.

Personligt nægter jeg at placere mine medarbejdere i et excel-ark, der måler input og output. Jeg har for længst hevet beslutningerne væk fra hjørnekontoret og ud på byggepladsen, så hele byggefamilien kan være med, og resten af det danske erhvervsliv bør følge trop, hvis de vil skabe en vindende arbejdsplads med motiverede medarbejdere.