Opinion: Kvinder er også en slags mennesker

Bettina Berg: Mit modspørgsmål til Leny Malacinski må nødvendigvis være, at kvinder vel i bund og grund også er en slags mennesker? Og mennesker køber og sælger vi vel i det 21. århundrede ikke bare efter forgodtbefindende? Og selv om sex er en urdrift, så er det vel ikke en menneskeret?

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ludere er også en slags kvinder. Overskriften falder mig i øjnene på lørdagens Opinion (26/9). Og ja, ludere er bestemt en slags kvinder. Mit modspørgsmål til Leny Malacinski må nødvendigvis være, at kvinder vel i bund og grund også er en slags mennesker? Og mennesker køber og sælger vi vel i det 21. århundrede ikke bare efter forgodtbefindende? Og selv om sex er en urdrift, så er det vel ikke en menneskeret?

Forbud mod prostitution er i det seneste års tid sat på dagsordenen – og tak for det. Debatten ender dog ofte i sort/hvide fremstillinger som Leny Malacinskis, som blandt andet skriver: »Hvis en nigeriansk prostitueret i Danmark ikke vil hjem, er det fordi dette er hendes bedste alternativ – uanset at vi danske kvinder ikke forstår fattigdom«. Nej, det gør jeg så åbenbart ikke. Eller også er jeg bare naiv, når jeg mener, at vi i Danmark skal lave love efter de etiske og moralske grundprincipper, vi har i denne del af verden.

Jeg skal ikke stille mig til dommer over de kvinder, der frivilligt eller af nød arbejder som ludere. Men jeg skal som samfundsborger stille mig til dommer over for de mænd, der mener, at det er i orden at købe et andet menneske. Dette er ganske enkelt ikke værdigt for vores samfund anno 2009 – slet ikke når undersøgelse på undersøgelse viser, at kunderne ikke er stakkels single mænd, som ikke kan få deres lyster styret andre steder, men derimod gifte mænd, som af rent tidsfordriv mener, at det er i orden at købe et andet menneskes krop i ny og næ. Og nej, det er ikke i orden at købe mennesker - slet ikke når undersøgelser også viser, at langt de fleste ludere er kvinder, der i deres barndom eller ungdom er blevet seksuelt misbrugt og dermed kun kender én vej til bekræftelse – nemlig den fysiske udnyttelse af kroppen.

Ja, jeg ved godt, at der er ludere, som står frem og forsvarer deres arbejde, og at myten om den lykkelige luder lever i bedste velgående. Men den kunde, som mener at gå til en lykkelig luder, må gerne efter udløsning spørge sig selv, om han kunne tænke sig, at det var hans datter, der lå på ryggen med en ukendt mand mellem de spredte ben og solgte sin krop for penge?

Der er vel en grund til, at svaret vil være nej? Og der er vel en grund til, at du ikke kan finde jobbeskrivelsen luder i »Hvad vil du være?«.

Grunden er, at det ganske enkelt ikke kan forsvares, at vi i et moderne samfund tillader så grov en udnyttelse af vores medborgere. Og nej, luderen forsvinder ikke, fordi kunden kriminaliseres, ligesom morderen ikke forsvinder, fordi mord er forbudt, eller voldtægter forsvinder, fordi voldtægt er forbudt. Men derfor holder vi ikke op med at lovgive om forbrydelserne. Og vi skal ikke holde op med at skabe muligheder for at straffe dem, som ikke vil respektere et forbud mod at købe et andet menneske. Vi skal som samfund sende et signal om, at vi ikke vil tillade køb af menneskerkroppe.

At dette så ikke kan stå alene, men skal følges op af en social indsats, er en helt anden del af diskussionen. Denne diskussion handler nemlig ikke bare om køb og salg af sex. Den handler om magtbalancen mellem menneskene i vores samfund – og eftersom langt de fleste kunder er mænd, handler den mere nøjagtigt om mænds magt over kvinder i vores samfund.

Den grundfæstede rettighed, som mænd har fået eller taget sig til at bestemme over kvinder og kvinders kroppe op gennem historien, og som kvindefrigørelsen startede et opgør med, er nået til en ny dimension. En dimension, hvor vi som samfund bliver nødt til at have en holdning til, om sex er en menneskeret eller om handel med menneskekroppe er en forbrydelse.