Opinion: Dansen om værdierne

Anders Samuelsen: Som liberal er der intet helligere end det enkelte menneskes ukrænkelighed, de liberale frihedsrettigheder står som fundament under det samfund jeg ønsker at leve i, men når Geert Wilders – en fanatisk antimuslim – bliver forsøgt ophøjet til ’en af os’ i kampen mod ’dem’, så vil jeg ikke være med.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Liberal Alliance fik i forbindelse med dette års finanslov afsat to millioner kroner til afholdelse af en international anti-radikaliseringskonference i København, som regeringen skal være vært for.
Konferencen er i den sidste tid i en række artikler i Berlingske Tidende – senest i lederen i mandags blevet omtalt som en ’Ytringsfrihedskonference.’
Det er en misforståelse. Det, jeg forhandlede med regeringen om og fik igennem, var penge til en international anti-radikaliseringskonference, som har til formål at indsamle viden om andre landes erfaringer med radikalisering blandt især unge muslimer, og hvad man kan gøre som modtræk.
Jeg mener vi kan få et stort udbytte af en anti-radikaliseringskonference. Det er en yderst væsentlig problemstilling, hvordan vi får styrket demokratiopfattelsen og imødegået den muslimske fundamentalisme blandt unge muslimer i Europa.
Men præcis som statsminister Lars Løkke Rasmussen bemærkede på sit pressemøde i tirsdags, så har jeg meget svært ved at se, hvorfor Geert Wilders skal inviteres med til en videnskonference i København om anti-radikalisering. Geert Wilders ved ingenting om emnet. Han har absolut ingenting at bidrage med i den sammenhæng, og det vil være spild af skatteborgernes penge at betale flybillet og hotelophold for ham.
Når jeg er imod hans deltagelse skyldes det også, at jeg mener, at værdidebatten efterhånden er blevet angrebet af råd og svamp. Det bliver det alt for hurtigt til et spil om dem mod os.
Det spil har jeg stærk ulyst til at være med i.
For mig er frihedsværdierne utroligt vigtige. Som liberal er der intet helligere end det enkelte menneskes ukrænkelighed, de liberale frihedsrettigheder står som fundament under det samfund jeg ønsker at leve i, men når Geert Wilders – en fanatisk antimuslim – bliver forsøgt ophøjet til ’en af os’ i kampen mod ’dem’, så vil jeg ikke være med.
Så bliver en meget væsentlig værdidebat reduceret til et show, som nok kan skabe omtale og konflikt, men som på ingen måde bringer os tættere på de løsninger, der skal findes.
Radikalisering af muslimer i Europa er et alvorligt problem. Den negative sociale arv i muslimske miljøer er stærk, og der skal findes veje til at bryde den. Der er en global islamisk fundamentalisme, som overskrider grænserne via satelit-tv og internettet. Der er religiøse forkyndere, som skal tøjles, inden de får for stort spillerum.
Den diskussion ønsker jeg ikke at drukne i en tom og underlødig manifestation af, at alle skal have lov til at kalde profeten Muhammed pædofil. Jeg har ingen problemer med, at nogen vælger at bruge deres ytringsfrihed på provokationer. Det skal stå dem frit for, men jeg gider ikke ligefrem betale flybillet og hotel for, at Geert Wilders kan gentage det på vores anti-radikaliseringskonference.
DF og Det Konservative Folkeparti kan jo bare invitere Geert Wilders til deres landsmøder. De konservative har endda en samfundspris, som de uddeler hvert år til nogen, der har gjort noget ganske særligt for samfundet. Henriette Kjær kan jo så vælge at hylde sin helt Geert Wilders ved den lejlighed.