Nykredits valgsystem er en diktators drøm

Foreningen Nykredit har igen i år afholdt valg til den øverste myndighed – repræsentantskabet. Ifølge formanden for repræsentantskabet (og samtidig formand for bestyrelsen), økonomiprofessor Nina Smith, er valgmøderne »demokratiets aften«.

Nina Smith, formand i Foreningen Nykredit og økonomiprofessor. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt

Lad os prøve med en analogi og forestille os, at et folketingsvalg blev afholdt efter samme regler og metoder, som valgene til repræsentantskabet til Foreningen Nykredit bliver. I så fald skulle det foregå således:

Kun stemmeberettigede, som aktivt tilmelder sig i god tid til det af regeringen kontrollerede sekretariat, vil have mulighed for at stemme. Herved vil regeringen også have god mulighed for at beregne antallet af stemmer hos oppositionen og løbende holde sig orienteret om, hvorvidt den er foran eller bagud.

Kandidater kan opstilles direkte af regeringen. Kandidater, der ikke bliver opstillet af regeringen, skal indsamle underskrifter for at være opstillingsberet­tigede.

Regeringen beordrer embedsmænd til i arbejdstiden at indsamle stemmefuldmagter fra deres ansatte, så de kan stemme på den siddende regering.

Vil man stemme, skal man møde op på et enkelt valgsted i sin landsdel og kun i et bestemt tidsrum.

På valgaftenen har regeringslederen (som samtidig er formand for Folketinget), som den eneste, udover kandidaterne, taleret til alle de fremmødte stemmeberettigede, hvor han/hun kan tale egne kandidater op og oppositionens kandidater ned.

Jo, valgene til Nykredit er sandelig »demokratiets aften«.

Deltag i Business-debatten: Send indlæg til business-opinion@berlingske.dk