Nykredit-bidrag stiger med 87 pct. til SMV-virksomheder!

Foto: Brian Bergmann. ARKIVFOTO 2009 af Nykredit skilt
Læs mere
Fold sammen

Nykredit har i 4. kvartal 2016 varsle gigantiske bidragsstigninger på mellem 66-87 pct. over for en række små og mellemstore virksomheder (SMV).

Det involverer sandsynligvis i tusindvis af erhvervskunder. Der udsendes enslydende breve med generelle bemærkninger om kundens nuværende resultater, hans forretningsomfang og regulatoriske forhold, som Nykredit er underlagt.

Bidragssatser øges til 2½-3 pct. for en udgift, der var 0,60 pct., da lånet blev udbetalt.

Kunder, man vil af med, reguleres vilkårligt op med tre måneders varsel, til de går fallit. SMV presses til at sælge deres ejendomme med store tab, uagtet at kunden har betalt alle ydelser rettidigt. De nye stigninger meddeles i særlig grad kunder, der har en betalingsevne og en betalingsvilje. Andre Nykredit-kunder betaler stort set ingenting i bidrag eller i rente.

Andelsforeningen A/B Hostrups Have med en egenkapital på minus kr. 1,1 mia., kunde i Nykredit, betaler således kun 0,20 pct. i bidragssats. Gad vide, hvad de regulatoriske forhold er her?

A/B Hostrups Have gik konkurs 8. ­december 2016 og det retfærdiggør hos Nykredit den lave bidragssats.

Nykredit lader gode, trofaste kunder betale for dårlige kunder.

Finansiel struktur brudt sammen

Det er ikke mærkeligt, at vækstkrisen skyldes manglende investeringer i SMV segmentet. Virkeligheden er, at vores ­finansielle infrastruktur er brudt sammen. Den finansielle tillid er historie. Fortielser og svig er den finansielle virkelighed. Realkreditten skamrider kunderne for at skaffe penge til bankvirksomhed, udbytter, lukrative ansættelseskontrakter og kun i mindre grad til konsolidering. Hos Nykredit kan ingen således få oplyst følgende:

1) Hvad er belåningsværdien på din ejendom,

2) Hvad er Nykredits højeste og laveste bidragssats i dit kundesegment,

3) Hvad skal du gøre for at komme ned på Nykredits laveste bidragssats, der er 0,2 pct. eller mindre.

Alt argumenteres med det rene tågesnak om resultater, forretningsomfang og regulatoriske forhold. Realkredittens vilkårlige bidragssatser skaber utryghed og manglende investeringslyst. Det koster Danmark økonomisk vækst. Nykredit hævder at være demokratisk.

I virkeligheden er debatten død. Kunderne trues til tavshed og disse trusler fremsættes telefonisk.

Finansielle 30-årige aftaler ændres vilkårligt med tre måneders varsel. Lån­tagers usikkerhed har aldrig været større. Konkurrence forudsætter åbenhed og gennemsigtighed. I realkreditten er der ingen. Erhvervs- og vækstminister Brian Mikkelsen (K) har redskaberne til at forlange åbenhed, gennemsigtighed, konkurrence og tryghed.