Ned på jorden igen

Liberal Alliancers leder Anders Samuelsen holder pressemøde på Christiansborg angående partiets holdning til de aktuelle finanslovsforhandlingerne tirsdag den 19. december 2017. . (Foto: Jens Astrup/Scanpix 2017) Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Astrup

Efter alt at dømme kan danskerne nu gå julen i møde uden udsigt til regeringskrise og nyvalg. Sent tirsdag besluttede Liberal Alliances formand, udenrigsminister Anders Samuelsen, at kravle ned fra det træ, hvor han og partiet har tilbragt de seneste mange dage med krav om en skattereform, før partiet ville stemme for sin egen finanslovaftale.

Tiden i træet har ikke været nem for partiet. Det er selvsagt vigtigt for et parti med en liberal mærkesag som skattelettelser på programmet at insistere på at bevæge dansk politik i den rigtige retning.

Det er svært i et Folketing, hvor der er flertal imod skattelettelser og det endda selv om der er plads i økonomien. Hvor andre partier ville have givet op på forhånd, har Liberal Alliance alligevel satset hårdt i forsøget. Jo, det var måske amatøragtigt og dumt at kæmpe så hårdt med Dansk Folkepartis modvile mod at lade skatteydere beholde den skat, som samfundet ikke har brug for. Men den gode vilje fortjener partiet anerkendelse for.

Liberal Alliance fortjener også anerkendelse for, at det nu har taget turen ned gennem grangrene og lyskæder, uden at have fået markante indrømmelser med ned på jorden igen. Havde partiet gjort alvor af ikke at stemme for regeringens finanslov, havde det været det samme som at udtræde af regeringen. Et regeringsskift eller nyvalg ville have været konsekvensen.

Prisen for turen i træet vil derfor nu umiddelbart være nye vittigheder, flere forhånelser og nye satiretegninger af Anders Samuelsen, der kører sin ministerbil ned ad træstammer. Men når latteren er overstået, bør der stå respekt for et parti, der kæmper så hårdt for at fremme sin politik. Og en meget ærlig Anders Samuelsen vedgik - nede på jorden - at det nu er slut med ultimative deadlines.

Når julefreden derfor sænker sig over by og land, bør de partier, der står bag den blå regering, overveje, hvad de egentlig vil opnå med den korte tid, der er tilbage inden næste valg skal finde sted senest før sommerferien i 2019. Der hviler nu et kæmpe ansvar på Dansk Folkeparti for at medvirke til, at borgerlige mærkesager, herunder ikke mindst en gevaldig opstramning af udlændingelovgivningen, faktisk gennemføres. Det burde være muligt at finde veje til at gennemføre både en stærk økonomisk politik, en vækstfremmende skattepolitik og en udlændingepolitik, der virkelig vil sikre, at indvandrere bidrager til og ikke belaster Danmark.

Skal det lykkes, er det nødvendigt, at også Venstre og konservative er villige til at løbe en risiko i forhold til forståelsen af de internationale konventioner, som blev skabt i en meget anderledes tid end den nuværende.

Dansk Folkeparti har ikke bare givet Liberal Alliance en magtdemonstration, men risikerer med sin magtdemonstration at demontere muligheden for en stærk borgerlige udlændingepolitik i de næste mange år, hvis ikke partiet nu gør en seriøs indsats for at medvirke til en skatte- og udlændingepolitisk aftale. Hvis der skal være en chance for en fremtidig borgerlig ledelse, er tiden inde til, at Dansk Folkeparti yder sin del.