Nationalbankdirektør i lyst lune

Hovsa, nationalbankdirektør Lars Rohde har skiftet sortsynet ud med en forsigtig optimisme.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En nationalbankdirektør er normalt ikke en økonomisk aktør, der strør om sig med jubelbrøl, og Lars Rohde da slet ikke. Jobmæssigt er han en alvorens mand, og økonomisk sortsyn har klæbet sig til hans forventninger igennem flere år. Både i Nationalbanken og tidligere i ATP.

Men nu synes et par lysstrejf at have sneget sig ind i fremtidssynet hos nationalbankdirektøren. Det kan næppe betegnes som et markant holdningsskifte, men som bekendt er det med udviklingen i makroøkonomien væsentligt at kunne identificere et tendensskifte hos insidere som Lars Rohde, når det sker, hvor beskedent det måtte være. Hør blot denne vurdering, som Lars Rohde præsenterede på Finansrådets årsmøde i går:

»Alt i alt er der basis for et svagt positivt syn på dansk økonomi, uden at vi dog endnu kan sige at have mange håndgribelige beviser på, at et opsving er i gang.«

Det er så tæt på et jubelbrøl, som man nu engang kommer i Nationalbanken på nuværende tidspunkt. Lytter man til Lars Rohde får man som borger lidt mere ro i sindet, og måske lyst til at forbruge lidt mere. Der er – må man konkludere – plads til lidt begejstring både mht. makro- og privatøkonomi.

Og når også erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S) og bankerne selv i form af formanden for Finansrådet, bankdirektør Tonny Thierry Andersen, ligeledes har de forsigtigt optimistiske briller på, ja så må man forvente, at der er noget om snakken.

Arbejdsløsheden er håndterbar, boligpriserne stabile og i hovedstadsområdet stigende, mens inflationen og renten er rekordlave. Det er normalt en cocktail, der kan sætte en ukontrollabel investerings- og forbrugsfest i gang. Det sker dog næppe de første par år, dertil er erfaringen fra først finanskrisen og senere den økonomiske krise endnu for traumatiserende.

Men budskabet fra regeringen, Nationalbanken og banktoppen til forbrugerne er entydigt: Der er styr på økonomien, der er basis for at sætte investeringer i gang, bankerne er generelt sunde, så gå I blot ud og brug nogle penge her op til julen. Det er da et julebudskab, der er til at forstå.