Når gribbene cirkler

Det er sin sag at holde »gribbene« i form af de største og økonomisk stærkeste multinationale virksomheder fra døren, når de forelsker sig i en virksomhed. Det mærker vore svenske brødre med al tydelighed i disse dage, hvor to af landets største og mest kendte virksomheder har »gribbene« cirklende over sig, klar til at hugge til og klar til at sikre sig byttet, hvis de får chancen.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det gælder lastbilproducenten Scania, hvis tyske storaktionær, bilgiganten Volkswagen, længe har ønsket at sikre sig den sidste bid af selskabet, så man kan få det afnoteret fra børsen. Og så gælder det det svensk-britiske medicinalfirma AstraZeneca. Selskabet der trods en placering som verdens syvendestørste medicofirma alligevel er blevet et bytte, som den endnu større amerikanske konkurrent Pfizer nu vil overtage – mod en »beskeden« erkendtlighed på 533,4 mia. kroner.

Det er to historier, som naturligt nok vækker mange følelser i det svenske. For selv om svensk erhvervsliv i modsætning til det danske er bygget på et fundament af færre og større virksomheder, så er der ikke så mange at tage af, når stadig flere af de svenske »ikoner« sælges til udlandet, sådan som det f.eks. tidligere er sket for Volvo og Ericssons mobilforretning.

Nu kan man argumentere for, at Scania jo ikke længere er svensk. Volkswagen har i årevis haft aktiemajoriteten i Scania, og det har ikke betydet færre ansatte i hovedsædet i Södertälje. Alligevel gør det ondt, og flere af de tilbageværende aktionærer har sagt nej til at sælge deres aktier til de tyske bejlere.

Nu er AstraZeneca næste potentielle salgsobjekt. Selskabet blev skabt ved en fusion mellem svenske Astra og britiske Zeneca, og selv om briterne har sat sig på magten, er der stadig ca. 4.000 svenskere ansat i udviklingsafdelinger, ligesom bestyrelsesformanden er svensk. Det tæller altsammen – ikke kun for den svenske selvforståelse, men også for et svensk erhvervsliv, der har skullet flytte sig i forhold til »gamle« dage, hvor den tunge, klassiske industri og virksomheder dominerede.

Foreløbig har AstraZeneca-bestyrelsen sagt nej – et højt og klart nej. Problemet er bare, at når gribbene først begynder at cirkle, skal der meget til for at få dem til at forsvinde.