Murdoch i sin egen mediekværn

Der breder sig en vis fryd over, at Murdoch nu selv får med den grovfil, som han i årevis har udsat andre for.

Selvsagt er der noget ironisk over, at mediebaronen Rupert Murdoch i øjeblikket får sin egen medicin at mærke.

I årevis slap hans aggressive tabloidaviser af sted med at skrive gossip om såvel politikere som kendisser med brug af etisk diskutable skjulte optagelser eller direkte ulovlig systematisk hacking og aflytning af mobiler og bestikkelse af politimænd, der fik penge under bordet for at lække tip om kendte.

I årevis gjorde den kontante fremfærd Murdoch til en magtfuld politisk spiller, hvor han i kulisserne pressede de britiske toppolitikere, som frygtede at have hans medier imod sig i stedet for med sig. Lige siden Margaret Thatchers regeringstid i 1980erne er ingen blevet premierminister i Storbritannien uden at have støtte fra hans tabloidavis The Sun.

Men Murdochs stjerne har været stærkt faldende – og hans magt ligeså – siden aflytningsskandalen på hans nu lukkede søndagsavis News of the World eksploderede i sommeren 2011.

Den seneste tid er han tillige blevet udstillet som en mand, der har rod i privatlivet, og som end ikke i sit eget system nyder samme autoritet som tidligere. Tværtimod har han fået et nyt, alvorligt forklaringsproblem på grund af en læk fra vrede journalister på sin egen avis The Sun. Dette er aldrig set før, og politiet efterforsker nu Rupert Murdoch på grund af de kommentarer, som han kom med under et internt møde med journalister fra The Sun i marts, men som altså blev hemmeligt optaget og lækket til websitet Exaro News. Metropolitan Police ønsker at få fingre i hele båndoptagelsen.

Hvorfor?
Ganske enkelt fordi hans udtalelser på optagelsen fremtræder som en ren tilståelsessag, hvor Murdoch helt uden filter siger, at det var praksis at betale betjente penge under bordet for at komme med tips til historier – selv om det er lodret ulovligt. Men også fordi at stort set alt andet, han sagde til journalisterne under det lukkede møde, står i skarp kontrast til den angerfulde offentlige undskyldning, han kom med sidste år til Leveson-kommissionen, der undersøgte pressens etik.

Dengang sagde Murdoch, at han var blevet »misinformeret og skærmet« fra at få at vide, hvad der foregik på News of the World. Den lækkede optagelse giver derimod et indtryk af det stik modsatte.

Årsagen til at Murdoch holdt møde med journalisterne på søsteravisen The Sun var, at skandalen havde bredt sig, og at flere reportere på The Sun var blevet anholdt og anklaget for bestikkelse af betjente.

Men under mødet med Sun-journalisterne sagde han til dem, at kulturen med at betale politifolk penge for tips »eksisterede på hver en avis i Fleet Street«. Da en journalist spurgte, om Murdoch ville anerkende, at journalisterne ikke selv havde »tilskyndet« til at betale betjente – men blot »arvet« det ulovlige journalistiske arbejdsredskab – svarede Murdoch:

»Vi taler om nyhedstips fra betjente. Det er foregået i hundrede år, helt klart. Du tilskyndede ikke til det.«

Til gengæld gav Murdoch korrupte betjente skylden:

»Jeg vil tro, at 100 procent ... eller mindst 90 procent af betalinger blev foretaget efter tilskyndelse fra betjente, der sagde: «Jeg har en god historie her. Det er 500 dask eller sådan noget.« Og så sagde du: »Nej, det er den ikke værd« ... Og så ville de sige, at vi ringer til Mirror (en anden britisk tabloidavis, red.). Det var kulturen i Fleet Street.«

Murdoch kritiserede også politiets efterforskning for at være »inkompetent«, og han understregede, at hans personale på The Sun ikke havde grund til at rette deres vrede imod ham: »Jeg er ligeså irriteret over politiet, som I er ... I fyre bliver hevet ud af jeres senge af bander af betjente kl. 6 om morgenen.«

Murdoch sagde også, at domme på fængsel til journalister vil være »skandaløst«, ligesom han indrømmede, at hans selskab, News International, kun udleverede over 300.000 e-mails til politiet efter pres:

»Politiet var på vej til at invadere bygningen ... det skete for at beskytte forretningen.«

Årsagen til lækken af optagelsen er indlysende: Sun-journalister er oprørte over, at de risikerer at ryge bag tremmer, mens deres egen topboss – indtil nu i hvert fald – har klaret frisag ved offentligt at erklære sig uvidende om ulovligheder. Men over for sine journalister har han altså indrømmet sit kendskab til betalingen af betjente. Sun-journalister kan håbe på, at Murdoch nu selv må tage skraldet, mens de til gengæld går fri.

Et parlamentarisk udvalg af politikere, som tidligere har grillet Rupert Murdoch om hans mediers metoder, har også indkaldt ham til en ny høring på grund af udtalelserne på den lækkede optagelse.

Men denne gang vil den 82-årige mediebaron ikke blive beskyttet af sin 38 år yngre kone, Wendi Deng, der blev berømt kloden rundt, da hun sprang op og knaldede en demonstrant lige i hovedet, da han kastede en tærte af barberskum i hovedet på Murdoch midt under hans sidste høring. For i sidste måned anmodede Murdoch om skilsmisse med den begrundelse, at ægteskabet er »brudt uigenkaldeligt sammen«.

I en sådan situation er det ikke værdigt at være skadefro. Men alle britiske medier udpenslede historien om skilsmissen. Man fornemmer – ligesom med sagen om den lækkede optagelse – at der breder sig en vis fryd over, at Murdoch nu selv får med den grovfil, som han i årevis har udsat andre for. Eller som en avis skrev – med klar henvisning til hackingskandalen – i en overskrift til et billede af Rupert Murdoch efter meddelelsen om skilsmissen:

»Hacked off.«