Misforstået teknologi kan få store konsekvenser for virksomheder

Synspunkt. Ny teknologi skaber tvivl, usikkerhed og frygt. alligevel skal virksomheder lære at bygge strategier, der ikke er baseret på myter, men med indsigt i de herskende tendenser.

Christian Riise, Dell EMC Danmark Fold sammen
Læs mere
Foto: pr foto Thomas Grøndahl
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mennesker har arbejdet med maskiner i årevis. Men udviklingen af nye teknologier er i øjeblikket i fuld gang med at føre os ind i en helt ny æra, som er kendetegnet ved automatisering og større effektivisering end nogensinde før.

Grundfos har eksempelvis optimeret virksomhedens udviklingsprocesser ved at indsamle data langt mere effektivt med brug af Internet of Things. Og Nordea har for nyligt meldt ud, at banken er i fuld gang med at indføre kunstig intelligens, der blandt bruges til at øge tilgængeligheden med den digitale bankrådgiver, Nora, der svarer på de mere simple kundehenvendelser.

Udsigterne til effektivisering tegner umiddelbart godt for de danske virksomheder. Men der er også en bagside af medaljen. For de nye teknologier er også med til at skabe tvivl, usikkerhed og frygt. Både blandt medarbejdere og på ledelsesniveau.

Medarbejdere i en række brancher frygter, at robotter eller kunstig intelligens kan få jobmarkedet til at stagnere. Og på ledelsesniveau er frygten typisk, at virksomheden vil sakke agterud i den benhårde konkurrence, der er en konsekvens af digitalisering, transformation og nyetablerede virksomheder med nye og anderledes forretningsmodeller.

Det er reelle bekymringer, som de danske virksomheder er nødt til at forholde sig til. Det er jo ikke nyt, at nye teknologiske landvindinger kan give anledning til usikkerhed, og der kan også være en række faldgruber forbundet med ny teknologi, hvis man ikke griber det rigtigt an. Risikoen kan være, at virksomhederne bygger deres nye strategier op på baggrund af myter eller uden indsigt i de herskende tendenser.

Kunstig intelligens har et enormt potentiale i erhvervslivet og ændrer løbende vores omgang med data. På sigt vil kunstig intelligens udføre alverdens opgaver, som traditionelt kræver menneskelig tankekraft. Teknologien går endda skridtet videre og analyserer data langt hurtigere, end vi mennesker kan. Den kan udføre alt fra analyse over scenarieplanlægning til kundekontakt.

Kort sagt kan teknologien gennemføre en lang række nøgleprocesser. Med de muligheder er det ikke mærkeligt, at der blandt medarbejdere er opstået en frygt for, at kunstig intelligens erstatter flere forskellige jobfunktioner.

Selvom kunstig intelligens overtager jobfunktioner, er det imidlertid en myte, at det vil eliminere jobs. For kunstig intelligens vil nemlig også skabe nye jobs. Virksomheder, som tager teknologien til sig, bliver afhængige af en ny type it-professionelle til at opstille succeskriterier, sætte grænser og indføre regler for den kunstige intelligens. Ellers kan teknologien ikke udføre opgaver optimalt.

Tager man som virksomhed ikke hensyn til dette, risikerer man at udvikle teknologien i den forkerte retning og gå glip af de tilsigtede fordele. Teknologiens reelle betydning for medarbejderstaben skal derfor tænkes grundigt igennem, før man går i gang.

Det er ikke kun medarbejdere, der frygter for deres eksistensberettigelse. For nyligt gennemførte vi i Dell Technologies en stor analyse, som blandt andet viser, at 45 procent af lederne i mellemstore og store virksomheder frygter at deres virksomhed bliver forældet inden for de næste fem år. Og samtidig opfatter hele 78 procent af lederne opstartsvirksomheder som en reel trussel mod deres forretning.

Derfor har det aldrig været vigtigere at forstå sin forretning i relation til kundernes behov. Det er ikke nok at have kunden i centrum. Man er nødt til også at have fokus på, hvad det indebærer – og hvordan man rent faktisk lykkes med det.

Her er digital transformation essentielt for succes. Vi lever i en verden, hvor kundedata og håndteringen af dem kan være med til at vise vejen til en ændret kundestrategi. Teknologier som kunstig intelligens, herunder machine learning, kan allerede i dag identificere mønstre i eksempelvis købsadfærd. Og jo mere modne teknologierne bliver, jo bedre bliver de til at forudse kundernes behov.

Der går ikke lang tid, før teknologierne kan hjælpe og betjene kunder i netop det øjeblik, de får brug for det – hvis ikke før. Selvom vi endnu ikke helt er på det stadie, skal man som virksomhed sørge for, at medarbejderne bliver fortrolige med de nye teknologier. Ellers høster man ikke frugterne af de teknologiske fremskridt og udnytte dem til at forblive relevante og innovative over for kunderne.

Det er ikke længere et spørgsmål om, hvorvidt vi vil en digital fremtid, men hvor hurtigt vi indser, at det er en nødvendighed. Og de virksomheder, som er de første til at indse det, vil få et afgørende forspring.