Misforstået kritik af min skattebekymring

Debattørens tidligere indlæg var ikke ment som en kritik af selvstændigt erhvervsdrivende, men som en advarsel mod en risiko for tab af store fremtidige skatteindtægter. Foto: Iris Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Berlingske bragte 20. oktober 2017 et »Synspunkt« af seniorkonsulent Frederik Waaben fra Landbrug og Fødevarer. Heri kommenteres mit indlæg af 18. oktober 2017 i Berlingske vedrørende de skattemæssige regler i virksomhedsordningen.

Jeg er nødt til at korrigere Frederik Waaben, idet mit indlæg ikke, som af ham antaget er »et misforstået angreb på de mange tusinde selvstændige, der benytter virksomhedsordningen«.

Mit indlæg er alene en kritisk kommentar til de forslag til ændringer i virksomhedsskatteloven, som er fremsat af blandt andet den organisation, som han repræsenterer (Landbrug og Fødevarer). Lad mig i øvrigt understrege, at jeg har den største respekt for de personer, som driver selvstændig virksomhed.

Jeg har heller ikke, som det ellers fremgår af Frederik Waabens indlæg skrevet, »at de penge, der ligger i virksomheden er »samfundets penge««. Men jeg har påpeget, at der på disse penge hviler en fremtidig skat på 30 pct.

Hvis skatten ikke betales, fordi virksomhedens kasse for eksempel er tom, så lider staten et tab.

Den fremtidige skat andrager i øjeblikket samlet cirka 30 procent af den samlede opsparing under virksomhedsordningen på cirka 80 milliarder kroner. Vi taler om rigtig mange penge, som kan blive tabt.

Efter min opfattelse indebærer forslagene fra blandt andre Landbrug og Fødevarer, hvis de vedtages, en udvidet risiko for, at staten vil lide tab på den nævnte fremtidige skat på 30 procent af 80 milliarder.

Endvidere åbner forslagene efter min opfattelse op for egentlige misbrugsmuligheder, som bør undgås.

Når jeg i mit indlæg af 18. oktober specifikt nævner revisorer og advokater, så skyldes det, med et glimt i øjet, venlig omsorg for de nævnte erhvervsgrupper, som vil komme på overarbejde med at implementere de modeller til skatteminimering, som forslagene fra Landbrug og Fødevarer indebærer mulighed for.

Og går det galt, vil det blive nødvendigt at forøge skatterne hos blandt andet lønmodtagere og pensionister.

Den situation skulle vi jo nødig komme i.