Misforstået angreb på de selvstændige

Et forslag fra foreningen Landbrug og Fødevarer har skabt røre i debatten i disse dage. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ekstern lektor i skatteret Anders Lützhøft retter i et debatindlæg i Berlingske et misforstået angreb på de mange tusinde selvstændige, der benytter virksomheds­ordningen.

Anledningen er et fælles forslag fra Landbrug & Fødevarer, FSR – danske revisorer, Håndværksrådet og Finans Danmark om forbedring af mulighederne for de selvstændige.

I vores forslag beskriver vi flere konkrete områder, hvor lovgivningen i dag står i vejen for de selvstændige. Skattereglerne lægger her restriktioner på de selvstændige, som de erhvervsdrivende i et aktieselskab til sammenligning ikke oplever.

F.eks. må en landmand, der benytter virksomhedsordningen, godt bruge noget af virksomhedens overskud til at købe en obligation, men ikke en aktie, selv om det ville give bedre afkast. Det kan undre, at Anders Lützhøft som skattekyndig person ikke anerkender, at disse restriktioner eksisterer og har gjort det i mange år.

Anders Lützhøft mener desuden, at de penge, der ligger i virksomhederne, er »samfundets penge«. Men det er helt misforstået. Så længe pengene bliver i de selvstændiges virksomheder, er det virksomhedernes penge, for de er allerede blevet beskattet én gang.

Vi mener, at de selvstændige, dvs. både landmænd, håndværkere, læger og frisører, skal have lov til at bruge pengene bedst muligt, så forretningen kan vokse og skabe overskud, arbejdspladser og skatteindtægter til gavn for os alle. Kun hvis pengene skal bruges til privatforbrug, f.eks. en ny fladskærm eller tøj til børnene, skal de selvstændige betale den høje danske lønskat. Det er et sundt princip.

Ifølge Anders Lützhøft vil vores forslag kun gavne revisorer og advokater. Det stemmer dårligt overens med, at f.eks. 86 pct. af de danske landmænd er organiseret som selvstændige, og at bedre vilkår i virksomhedsordningen i øvrigt støttes af mange forskellige kræfter.