Mere efter­uddannelse gør Danmark dygtigere og rigere

Synspunkt. Nej, vi skal ikke arbejde længere, og SUen skal ikke beskæres, men velstand skal ske gennem massive investeringer i efteruddannelse.

Arkivfoto af LO formand, Lizette Risgaard. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når regeringen i sin 2025-plan skal svare på, hvordan vi bliver rigere i fremtiden, lyder svaret: Danskerne skal arbejde længere, SUen skal beskæres, og der skal mere udenlandsk arbejdskraft til Danmark.

Men der er en anden og bedre vej til at nå højere velstand og flere hænder på arbejdsmarkedet end gennem nedskæringer og mere import af udenlandsk arbejdskraft. Det er en vej, hvor vi vælger at satse massivt på, at vi alle sammen bliver dygtigere gennem voksen-, efter- og videreuddannelse (VEU).

Her inden sommerferien indleder arbejdsmarkedets parter og regeringen trepartsforhandlinger om netop VEU. Og forhandlingerne om et stærkere og mere sammenhængende voksen- og efteruddannelsessystem er helt afgørende for, at vi fortsat er produktive og kan konkurrere med udlandet – og derved har råd til vores velfærdssamfund.

Beregninger fra den uafhængige analysegruppe DREAM viser, at vi i Danmark kan øge beskæftigelsen varigt med ca. 17.000 personer og løfte BNP med 0,6 procent, hvis 330.000 flere tager et AMU-kursus og 64.000 flere tager et videregående VEU-forløb. Beregningerne er vel at mærke foretaget af en analysegruppe, som også Finansministeriet benytter sig af. Tillægsgevinsten ved den øgede kursusaktivitet er, at færre havner på kontanthjælp og førtidspension eller bliver nedslidt af job, de ikke kan holde til.

Målsætningen er ambitiøs, men bestemt ikke urealistisk. Men det kræver, at vi bliver enige om en ambitiøs reform, der kigger det samlede VEU-system efter i sømmene, og som virkelig rykker noget.

For det nuværende voksen- og efter­uddannelssystem herhjemme er udfordret. Samtidig med, at virksomhederne efterspørger kvalificeret arbejdskraft som aldrig før, er både AMU og den videregående VEU-­aktivitet faldet de senere år. Alene AMU-­aktiviteten er halveret siden 2010. Det har resulteret i, at mellem tre og fire milliarder kroner til efteruddannelse står og samler støv på statens konto. Det hænger slet ikke sammen.

Alle parter – både regeringen, arbejds­giverne og os lønmodtagere – har et stort ansvar for, at alle har de kvalifikationer, der skal til, for at vi kan klare os i konkurrencen med udlandet. LOs ambition ved indgangen til forhandlingerne er, at alle voksne får mulighed for at efter- og videreuddanne sig til fremtidens arbejdsmarked. Vi skal have alle med, og det kræver et stærkere og mere sammenhængende VEU-system, der bl.a. skal sikre:

»Højere kvalitet og mere relevans i udbuddet af uddannelserne – både for lønmodtagere og virksomheder. Det kræver bl.a. flere ressourcer til uddannelserne og bedre godtgørelsesvilkår til virksomhederne, når medarbejdere deltager i VEU.«

»Et mere enkelt og tilgængeligt VEU-­system, som bliver mere overskueligt og med lettere adgang for den enkelte.«

»Et mere sammenhængende og samarbejdende VEU-system. Det kræver et langt bedre samarbejde mellem uddannelsesinstitutionerne fra den forberedende voksen­undervisning til og med videregående VEU.«

Mere og bedre voksen- og efteruddannelse vil bidrage til at løse de omstillingsproblemer, som vi står med på arbejdsmarkedet. En ambitiøs VEU-indsats er den mest effektive måde at få flere i arbejde på. Og når flere efter- og videreuddanner sig, bidrager de hver især til at gøre os alle sammen mere rige, lige og trygge.