Medlem af Roskilde Banks Bestyrelse: Der var jo ingen, der forudså finanskrisen

Synspunkt.

Hvem har ansvaret for krakket i Roskilde Bank? Arkivfoto: Brian Bergmann Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Min tidligere kollega i Baltica-koncernen, Steen Hemmingsen, har 28. juni haft et indlæg i Berlingske om risikostyring. Formålet med indlægget står noget uklart og kan derfor opfattes som et procedure­indlæg til støtte for hans venner i Finansiel Stabilitet, der p.t. fører erstatningssager mod ledelserne i Amagerbanken og Roskilde Bank.

I hvert fald indleder Hemmingsen sit indlæg med at erklære, at han ikke vil kommentere de konkrete sager, mens resten af artiklen omhandler netop disse to banker. Hemmingsen konkluderer, at risikostyring i banker ikke kan overlades til Finanstilsynet eller revisionen.

Man må forstå artiklens oplysninger sammenholdt med konklusionen således, at Hemmingsen mener, at bestyrelserne i de to banker har overladt risikostyringen til Finanstilsynet og/eller revisionen.

Jeg er helt enig i, at det er et bestyrelsesanliggende at fastlægge rammerne for bankens risikostyring. Om Roskilde Bank kan jeg oplyse:

Bestyrelsen besluttede i november 2007 at nedbringe sin eksponering på ejendomsområdet og afvikle sine løbende engagementer.

Banken har stedse overholdt lovregler om størrelsen af enkeltengagementer og summen af store engagementer (bortset fra et tilfælde i 2007, hvor et enkelt engagement overskred lovgrænsen i en kort periode på grund af en kontorfejl og hurtigt herefter blev nedbragt væsentligt).

Summen af store engagementer målt i forhold til bankens basiskapital blev væsentligt nedbragt fra 2006 til 2007 og hvert kvartal indberettet til Finanstilsynet.

Risikoen ved bankens eksponering på brancher, herunder ejendomsområdet og store engagementer blev indregnet i bankens individuelle solvensbehov, som blev opgjort kvartalsvis og indberettet til og i alle tilfælde godkendt af Finanstilsynet.

Ingen af de stresstest, der blev anvendt på bankens udlån med forudsætning om en lavkonjunktur, viste tilnærmelsesvis så store tab, som senere viste sig.

Risikostyringen i Roskilde Bank har således været et væsentligt anliggende for bestyrelsen i den periode, som jeg kender til. Jeg forudså ikke finanskrisen, men jeg finder trøst i, at det gjorde personer, som er dygtigere end jeg, heller ikke.

Danske Bank-direktør Peter Straarup udtalte således 30. september 2009 til Jyllands-Posten: »Jeg forudså ikke den finansielle krise, og det var der i øvrigt ikke ret mange, der gjorde.«

Og Nykredit-direktør, Karsten Knudsen, udtalte til Børsen 5. oktober 2010: »At krisen blev så dyb, kom bag på os. Blandt andet havde vi ikke forestillet os, at indkøbte byggeretter blev værdiløse, og at ejendomsmarkedet frøs helt til.«

Jeg står gerne på mål for de beslutninger, som jeg har været med til at træffe i Roskilde Bank, og jeg er sikker på, at landsretten finder en saglig afgørelse i erstatningssagen – og det endda uden Hemmingsens subjektive bistand.

Deltag i Business-debatten: Send indlæg til business-opinion@berlingske.dk