McDonald’s i voldsom konflikt.

Linda Overgaard, erhvervsredaktør Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danmarks Bedste Arbejdsplads er de tre seneste år blevet McDonald’s. Men selv om fastfoodkæden har hentet disse flotte titler herhjemme, er koncernen nu voldsomt trængt fra flere sider internationalt.

Presset for bedre løn- og arbejdsvilkår forstærkes, ikke mindst i USA, og senest er McDonald’s også kommet i modvind for at smide journalisterne uden for døren til den årlige generalforsamling.

McDonald’s er den eneste virksomhed i Danmark, der er løbet med prisen som bedste arbejdsplads tre år i træk. Great Place to Work står for undersøgelserne, og der lægges blandt andet vægt på, at medarbejderne har tillid til ledelsen og føler sig respekterede og retfærdigt behandlet.

Det gør langt de fleste af de danske medarbejdere sikkert også, selv om kritikere har forsøgt at anfægte, at medarbejderne af egen fri vilje havde afleveret positive svar i undersøgelsen.

Men i USA er der nu så meget ballade, som der aldrig før har været omkring McDonald’s. Forleden dag var det så galt, at McDonald’s måtte lukke en del af sit hovedkvarter knap 50 kilometer fra Chicago, fordi en kæmpedemonstration bredte sig så meget, at den kunne blive risikabel for trafikken.

Et større hold af politibetjente i kampudstyr havde taget opstilling tæt på Hamburger University, som er McDonald’s træningscenter, og talrige demonstranter blev anholdt. Deltagerne i protestbevægelsen kom fra mere end 30 byer, og de kræver en mindsteløn på mindst 15 dollar i timen (82 kroner), som for mange vil svare til en fordobling.

Presset for højere løn falder sammen med præsident Barack Obamas forsøg på at få Kongressen med på en mindsteløn på 10,10 dollar i timen (55 kroner) mod nu 7,25 dollar (40 kroner). Og demonstranterne slog til dagen før McDonald’s generalforsamling, hvor pressen altså blev forment fysisk adgang.

For McDonald’s er udfordringen nu at formilde de hårdnakkede kritikere uden at skubbe til virksomhedens i forvejen skrantende økonomi. Noget må der ske, hvis McDonald’s i Danmark og andre lande skal bevare det pæne omdømme.