Manglende hænder giver manglende ambitioner

Ordreindgangen i industrien er mange steder rødglødende, men det kniber med at skaffe den fornødne arbejdskraft. Foto: Bax Lindhardt Fold sammen
Læs mere

Nu står vi her igen. Byggeriet buldrer derudad, og ordrebogen er fuld. Lige pludselig er spørgsmålet, om vi kan følge med. Gennem de seneste fem eller seks måneder har vi i ventilationsforretningen Øland oplevet så stor vækst og efterspørgsel, at vi ikke har hænder til at levere udbuddet. Det er til trods for, at vi kører i treholdsskift, har udvidet alle produktionsbånd og er begavet med personale, der arbejder effektivt efter de bedste Lean-opskrifter.

Vi bliver ganske enkelt nødt til at sætte ordrebogen på pause, og selv om det er et problem, som landets politikere også diskuterer, så mangler der incitamenter for at få endnu flere hænder i gang. Ingen har lyst til at sige nej til ordrer, men hvis ventetiden bliver for lang, så risikerer man at få et nej fra kunden næste gang, og i værste fald går kunderne til udlandet.

Faktisk er problemet dobbelttydigt. Dels betyder manglen på arbejdskraft herhjemme en risiko for ventetid, som reelt kan blive til job i udlandet i stedet. Men manglen på hænder herhjemme betyder også, at de danske virksomheder, som oplever stor vækst og gerne vil eksportere mere, bliver hjemme.

Uanset hvor meget politikerne ønsker, at de danske virksomheder bliver endnu større og eksporterer endnu mere, er det basalt købmandskab, at man ikke udvider uden at have styr på sit hjemmemarked. Har man ikke et solidt fundament af hænder og manpower på hjemmemarkedet, tager man slet ikke skridtet til udlandet. Derfor er den nuværende situation i vores industri en større udfordring, end erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) og co. tager vare på.

Vi har ufaglærte ansat, og vi har seniorfolk ansat. Vi har skruet op for alle kanaler, men det her kræver alligevel noget større end det, som en enkelt virksomhed kan præstere. Det kræver et politisk indgreb, hvor politikerne finder ud af, hvordan det bliver værd at arbejde igen. Når vi eksempelvis taler om ufaglært arbejdskraft ved produktionsbåndet, er jeg ikke et øjeblik i tvivl om, at netop den pointe spiller ind. Det er det, jeg hører fra mine mellemledere, og det oplever jeg selv.

Vi har masser af job klar ude i industrien, men der er for mange danskere, som spørger sig selv, om det overhovedet kan betale sig at arbejde med de fine subsidieordninger, der er i dag. Og når vi ikke får eksekveret på alle de forespørgsler, vi får, ender vi med i stedet at sætte vores ambitioner ned. Det dur på ingen måde.

Der er behov for nogle rammer, der skaber bedre vilkår for industrien og gør det mere attraktivt at tage et arbejde som helt almindelig dansker. Så lover jeg dansk vækst med store ambitioner til gengæld.

Deltag i Business-debatten: Send indlæg til business-opinion@berlingske.dk