Man kan ikke bygge mure mod den digitale revolution

Kronik. I en tid hvor den internationale politiske elite er udfordret, er det i stigende grad erhvervslivets opgave at sikre sammenhængskraften.

I løbet af de næste 20 år vil robotterne overtage 35 pct. af alle job - og herfra vil tallet kun stige betragteligt. Den udfordring bør vi allerede nu tage hånd om. Illustration: Iris. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Intet mindre end 35 pct. af alle job. Det er, hvad robotter og software står til at overtage i de vestlige økonomier i løbet af de næste 20 år ifølge en stor engelsk undersøgelse. Administrative stillinger er i størst fare for at forsvinde. Dernæst følger kundeekspedition, handel, fremstilling og ufaglært arbejde. Nogle job vil blive delvist automatiseret. Mange vil forsvinde helt.

Tænk et øjeblik over konsekvenserne for det internationale samfund, hvis en tredjedel af alle job forsvinder. Tænk over konsekvenserne for de mange regeringer rundt om i verden, der for længst har mærket oprøret ulme. For nok kan man melde sig ud af EU, nok kan man bygge høje mure eller vælge en outsider til præsident, men man kan ikke stemme nej til den digitale revolution. Den er kommet for at blive.

I Danmark gælder samme prognose.

En undersøgelse fra Deloitte viser, at mere end hver tredje af os alene inden for de seneste to år har sagt farvel til arbejds­opgaver som følge af ny teknologi.

Robotterne er her allerede. De findes både på fabriksgulve og kontorer.

I 2016 har de været i stand til at løse standardiserede opgaver.

I 2025 kan de foretage kvalitative vurderinger.

I 2030 kan de bidrage til at løse selv de mest komplekse udfordringer.

I 2035 kan de løse dem selv.

Et dystert scenarie

Digitaliseringen efterlader os med to scenerier for de vestlige arbejdsmarkeder.

Det første er et dystert scenarie, hvor flere og flere får sværere ved at finde meningsfyldt beskæftigelse, fordi robotter og software løser hovedparten af de opgaver, der løses af mennesker i dag.

Vores egen branche er ingen undtagelse.

I 2025 vil langt færre mennesker have brug for revisorer og rådgivere, som vi kender dem i dag, fordi en stor del af arbejdet er digitaliseret.

Det samme gælder den offentlige administration, fremstillingssektoren, landbruget, uddannelsessystemet, sundhedsvæsenet, mediebranchen, advokatbranchen og den finansielle sektor.

I en fjernere fremtid vil robotterne sandsynligvis ikke blot overtage en tredjedel af alle job, men en klar majoritet, i hvilket tilfælde de vil udgøre en reel trussel mod selve demokratiet.

Da kommer nationale valgkampe ikke længere til at dreje sig om justeringer af fordelingspolitikken, men om hvordan man som samfund navigerer uden om det faktum, at vi står over for et arbejdsmarked, hvor flere og flere bliver overflødige.

Et optimistisk scenarie

Der findes imidlertid også et andet scenarie, et optimistisk scenarie, hvor vi udnytter teknologien til at skabe nye typer job. Et samfund, hvor robotterne overtager kedelige opgaver, mens mennesket bidrager med sit fulde potentiale af viden og erfaring, kontekst og forståelse for sammenhænge.

I Danmark kender vi dette scenarie. Vi har set det ske blandt de titusindvis af med­arbejdere, der gennem det seneste årti er blevet udkonkurreret i deres job. De er flyttet fra administration til udvikling, fra skrivebord til kundekontakt, fra kontering til controlling, fra dem, der holder maskinen i live, til dem, der udtænker en ny.

For dette kan vi takke de politikere, erhvervsledere og arbejdsmarkedsorganisationer, der bl.a. har gjort vores efteruddannelse og opkvalificering af arbejdsstyrken berømt langt ud over vores lands grænser.

Men hvordan sikrer vi, at vi bibeholder styrepinden, når teknologien for alvor tager over? Tør vi fortsat tro på sammenhængskraften i samfundet, hvis digitaliseringen formår at trække tæppet væk under store dele af den veluddannede middelklasse?

Erhvervslivet har et ansvar

Alt dette danner en ny, digital virkelighed for både Danmark og andre vestlige samfund, hvor erhvervslederne må tage et endnu større ansvar som dem, der skaber visionerne og løsningerne.

Vi skal turde stille de modige spørgsmål og turde give de modige svar: Hjælper vi reelt iværksætterne på vej?

Er vi gode nok til at bygge bro mellem den private og offentlige sektor? Er vi dygtige nok til at skabe diversitet i vores virksom­heder og lytte til nye ideer? Og giver vi reelt den nye generation tilstrækkeligt med uddannelse til at kunne navigere i den digitale fremtid?

Den digitale revolution kræver ikke blot handling i fremtiden, men også handling lige nu:

Vi har alle et ansvar for, at de små og mellemstore virksomheder ikke bliver holdt ude af digitaliseringssporet. Vi har et ansvar for at øge opkvalificeringen af de medarbejdere, der står til at miste deres job. Og vi har et ansvar for at placere vores investeringer, så vi sikrer et samfund, der socialt og økonomisk hænger sammen fra storby til vandkant.

Det er kort sagt vores ansvar som erhvervs­liv at sikre, at vi ikke ender i et fremtidsscenarie, hvor store dele af befolkningen ikke kan finde arbejde, fordi digitaliseringen har gjort dem overflødige. Vi skal udnytte teknologiens muligheder til at automatisere processer, til at gøre vores arbejds- og privatliv lettere og til at styrke vores konkurrencemæssige fordel.

Vi skal sætte strøm til teknologien med omtanke og med udgangspunkt i vores menneskelige visioner og viden.