Man gjorde et gensidigt selskab fortræd

En historieløs bestyrelsesformand i foreningen NLP – det gamle gensidige livsforsikringsselskab Tryg – går med planer om at stille medlemmernes kapital til rådighed for Nordea Liv & Pension A/S. En farce er forbi, en ny kan begynde.

Blogger Jørn Astrup Hansen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I dag indledes valget til TryghedsGruppens repræsentantskab. Denne gang i Region Sjælland. Endnu en gang påkalder dette besynderlige selskab sig opmærksomhed. Opmærksomheden skyldes dels den kontroversielle konstruktion med et undertrykt ejerskab, dels en række barokke forslag lanceret af selskabets bestyrelse.

I 1995 blev TryghedsGruppen (dengang Tryg amba) optaget i Selskabsregisteret. Myndighederne valgte at registrere TryghedsGruppen som et smba. Man registrerede en Avensis som en Toyota.

Et trivielt forhold skulle man tro. Men ikke for bestyrelsen, der oplevede registreringen som en genfødsel: Bestyrelsen kom til at opfatte TryghedsGruppen som en selvejende institution. Med medlemsindflydelse, som bestyrelsen forklarende føjede til. Det forstyrrede ikke bestyrelsen, at selvejende institutioner ikke har medlemmer.

TryghedsGruppens bestyrelse indrettede sig med et repræsentantskab, som bestyrelsen selv udpegede. Det var meget fornuftigt af bestyrelsen, som kunne glæde sig over, at repræsentanterne efterfølgende kvitterede ved at genvælge bestyrelsen.

I 2008 sparkede et par forsikringstagere, heriblandt Deres ydmyge klummeskriver, døren ind til TryghedsGruppens repræsentantskab. Lyset kunne trænge ind i skabet. Det viste sig nu, at TryghedsGruppen slet ikke var selvejende. TryghedsGruppen er et selskab. Ethvert selskab er ejet af nogen. TryghedsGruppen er ejet af forsikringstagerne. TryghedsGruppen er et medlemsejet selskab.

Faren ved det frie valg

Siden 2008 har TryghedsGruppens bestyrelse ikke frit kunnet udpege repræsentanterne. Bestyrelsens verden var ikke helt så forudsigelig som før.

På enhver måde har bestyrelsen siden kæmpet for at bevare de kendte og trygge rammer. Der er meget at tage sig i agt for for en bestyrelse, der er afhængig af repræsentanter, den ikke selv har udpeget. For hvad kan de dog ikke finde på?

For en uge siden var repræsentantskabet indkaldt med en hemmelig dagsorden. Repræsentanterne kunne således ikke drøfte dagsordenen med deres bagland. Forsikringstagerne måtte ikke vide, hvad der skulle drøftes bag lukkede døre. Det forstår man godt.

Bestyrelsen foreslog indsat i vedtægterne, at repræsentanterne ved valg til bestyrelsen skal afgive et antal stemmer svarende til antallet af ledige pladser i bestyrelsen. Ikke flere, ikke færre. Det er en valgprocedure, der senest blev anvendt ved valgene til Den Øverste Sovjet. TryghedsGruppens bestyrelse forekommer grebet af paranoia.

Efterfølgende kunne formanden – der har tilegnet sig en tumlings egenskaber – ikke huske, hvordan stemmerne var faldet. En årvågen presse sluttede, korrekt, at bestyrelsens forslag var faldet.

Mere af det samme

I fjor skete der en spaltning af TryghedsGruppen, der tidligere rummede både livs- og skadesforsikringskunder. Nu blev kunder i det tidligere Tryg Liv (nu Nordea Liv & Pension) udskilt i foreningen NLP fmba.

Repræsentanterne fra TryghedsGruppen, der overvejende repræsenterer skadesforsikringstagerne, går igen. Men til dobbelt honorar. TryghedsGruppens repræsentantskab valgte af egen kreds en bestyrelse til NLP fmba. Ingen kerede sig om livsforsikringskunderne, der slet ikke var repræsenteret ved bodelingen. Hvordan kunne myndighederne dog godkende en så helt igennem udemokratisk fremgangsmåde?

Også i NLP fmba skal der nu være valg. Nu skal livsforsikringskunderne vælge deres egne repræsentanter til deres eget selskab. Men de vil opleve at komme for sent til toget. Selv om den siddende, midlertidige bestyrelse i NLP fmba er uden ethvert mandat fra livsforsikringskunderne, er den allerede godt i gang med at disponere over medlemmernes formue. Det er oprørende.

Frimodigt oplyser formanden Peter Gæmelke, at man i bestyrelsen har talt om at oprette en kundekapitalkonto, hvorfra afkastet vil blive delt ud til Nordea Liv og Pensions kunder.

»Det vil uden tvivl styrke selskabet (Nordea Liv & Pension),« tilføjer Gæmelke.

Ja, mon ikke. Det er jo en gave til Nordea Liv & Pension A/S. Man spørger sig selv, om det dog kan være lovligt. Det kan dog aldrig være en opgave for en forening af forsikringstagere at styrke et svenskejet aktieselskab, som medlemmerne ikke har nogen som helst andel i. Det er en opgave for foreningen at styrke pensionsudsigterne for foreningens medlemmer. Vel at mærke de medlemmer, der har andel i foreningens formue.

Hvis interesser varetager Nordea?

Nordea Liv & Pension A/S har været hurtige til at kvittere for gaven.

»Den nye forening giver kunderne eksklusive fordele i form af bl.a. medlemsbonus. Bonus er en kontant fordel for både eksisterende og nye kunder, en fordel, som kunderne kun kan få i Nordea Liv & Pension. Kunderne kan se frem til et større udbytte af kundeforholdet i Nordea Liv & Pension, og det vil øge selskabets konkurrencekraft både over for private og virksomheder,« udtaler Nordea Liv & Pensions direktør, der næsten ikke kan få armene ned igen.

Men Sten Michael Erichsen overser, at ikke alle kunder i Nordea Liv & Pension, og slet ikke nye kunder, har andel i den nye forenings formue. Formuen i NLP fmba tilhører kunderne i det tidligere Tryg Liv, der havde deres forsikring i et kundeejet selskab. Formuen repræsenterer værdien af deres ejer-andel i forsikringskoncernen, der andrager otte milliarder kroner eller mere. Kunder, der er kommet til siden 2003, har haft deres livs- og pensionsforsikring i et aktionærejet selskab. De har naturligvis ikke nogen andel i formuen.

NLP fmba er uden enhver eksistensberettigelse. Medlemmerne har ikke noget at være fælles om. Nordea Liv & Pension er ikke kundeejet. Det eneste rigtige er at opløse foreningen og udlodde formuen til medlemmerne. Vel at mærke de medlemmer, der har bidraget til formuen. Som man gjorde det i Topsikring.