Macron og Merkel kan gøre EU stærk igen

Synspunkt. Emmanuel Macrons succes som fransk præsident skal sikres gennem økonomisk fremgang.

Wilkommen, bienvenue: Emmanuel Macron, ny fransk præsident, blev varmt modtaget af kansler Angela Merkel i Berlin. Foto: Tobias Schwarz Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I løbet af de 11 år, Angela Merkel har været kansler, har hendes nøgleprojekt – europæiske integration – konstant været under beskydning.

Finanskrisen bragte eurozonen og den fælles valuta meget tæt på et regulært kollaps, den pludselige og ganske voldsomme tilstrømning af migranter fra Afrika og Mellemøsten udstillede manglerne i Schengen-aftalen, og senest har Storbritannien valgt at forlade unionen.

På denne dystre baggrund kommer Emmanuel Macrons sejr i Frankrig som en gave og en måske unik mulighed for at styre EU tilbage på sporet.

Macrons umiddelbare førsteprioritet er den indenlandske situation: Den franske økonomi og ikke mindst arbejdsløsheden. Kun en succes på det økonomiske område kan hjælpe ham til at bringe Frankrig tilbage som en af hovedmotorerne i den europæiske integration ved siden af Tyskland.

Der lød et lettelsens suk overalt i Europa, da de første målinger efter valget viste, at Marine Le Pen kom til kort.

I stedet for at søge en konfrontation med Merkel og hendes meget tyske fiksering på regler og spareprogrammer, har Macron søgt at genoplive det fransk-tyske partnerskab uden betingelser.

Det er dog ikke det samme som at sige, at Macron og Merkel er enige om alt. De har tydeligvis forskellige synspunkter i spørgsmål om handel, hvor Macron for eksempel ønsker en mere protektionistisk europæisk linje. Men man kan kun hilse en sund debat i EUs kernelande velkommen som en del af den mangfoldighed, vi alle ønsker i unionen.

Det er altså ikke så overraskende, at Macron blev modtaget med åbne arme i Berlin.

Selv den tyske finansminister, Wolfgang Schäuble, der ellers er eurozonens strenge tugtemester, har støttet Macrons forslag om et EU-budget og en særlig finansminister for eurozonen. Macron skal dog lige overstå – og vinde – næste måneds valg til National­forsamlingen, inden han kan sætte sig til rette i det europæiske førerhus.

Macrons vej til magten er blevet sammenlignet med Obamas i 2008, men hvis han ikke kan skaffe sig et brugbart parlamentarisk flertal, risikerer han at sætte det hele over styr. Og det kan i sidste ende bane vej for Marine Le Pen ved det næste præsidentvalg.

Men hvis Emmanuel Macron lykkes, vil Angela Merkel omsider få en stærk partner i Élysée-palæet, som kan hjælpe hende med at gøre EU stærkt igen.