Lyver digitale medier

Det er ikke nemt at være medieforbruger i stormen af postulater, der fyger på de digitale flader. Hvem fortæller sandheden?

Arkivfoto. Media. Det er ikke nemt at være medieforbruger i stormen af postulater, der fyger på de digitale flader. Hvem fortæller sandheden? Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der har været en enorm stigning i ­antallet af racistiske overfald i Storbritannien siden Brexit. Hillary Clinton er lesbisk. Lars Løkke Rasmussen forlader dansk politik. Steve Bannon er white supremacist. Det vælter ind over grænserne med flygtninge. Facebook er en platform for hate speech. Facebook pusher liberale synspunkter. Facebook gav Trump sejren.

Vælg den sandhed, du tror mest på. Der er frit valg.

Det post-faktuelle samfund er ankommet, kan man forstå. Post truth er ovenikøbet årets ord ifølge Oxford Dictionary. Og det er angiveligt de sociale mediers skyld.

Må jeg have lov til at pointere, at der aldrig har været et faktuelt samfund. Der har ikke på noget tidspunkt i historien været en situation, hvor mennesker har haft adgang til den eneste ene faktuelle sandhed. Derfor har trosretninger og ideologier op igennem historien haft travlt med at stadfæste dogmer og tvinge kættere til at tie. Det gælder kontrollen over den store fortælling, om at få folket til at tro, at fortællingen er sandheden.

Vi stoler på det, der bekræfter os

Adgangen til information er vokset eksponentielt med internettet og de sociale medier. Man skulle tro, at det gav en mere oplyst demokratisk samtale. Men både søgemaskiner og sociale medier er indrettet, så de serverer en strøm af udvalgte pointer for hver enkelt af os. Udvalgte forstået som at de deles af vores venner eller præsenteres for os på baggrund af vores interesseprofil og læseadfærd. Logikken er bygget op om, at vi ikke gider se ting, vi ikke gider se. Det er på den ene side hjælpsomt at få præsenteret det, der er mest relevant, og på den anden side vildt problematisk. Vi bliver stopfodret med indhold, der passer os som fod i hose.

Psykologisk forskning har påvist, at vi er langt mere tilbøjelige til at stole på information, der bekræfter vores opfattelse af virkeligheden end information, der nuancerer eller afkræfter vores virkelighedsopfattelse. Det kaldes confirmation bias. Vi husker den information bedre, fordi den harmonerer med vores mentale landkort.

Alt imens vi nærmest har ubegrænset adgang til forskellige perspektiver, sørger internettets hjælpsomme logik for, at vores confirmation bias bliver fodret maksimalt. Vi lukker os om vores egen forståelse af verden. Faktisk i en sådan grad, at vi slet ikke kan genkende andres oplevelse.

Wall Street Journal har udgivet en illustrativ interaktiv grafik, der henter historier i realtid fra »Conservative« og »Liberal« kilder, som præsenteres side om side.

Det er radikalt forskellige verdener, man er vidne til. Man skulle tro, at det var løgn.

Mangel på faktiske data

Det er selvfølgelig ikke ren løgn. Det er forskellige vinkler på den samme verden. Det bliver verden ikke post-faktuel af.

Selv om der aldrig har været et faktuelt samfund, så har fortalerne for det post-­faktuelle begreb alligevel en pointe: Der er en forbløffende mangel på faktiske data.

Hvor mange overfald har rent faktisk fundet sted, og hvor mange er racistisk motiveret? Hvad er belægget for, at Hillary Clinton skulle være lesbisk? Pushede Facebook Trump over Clinton eller omvendt?

Wall Street Journals grafik er et interessant digitalt bud på den journalistiske genre, der fremstiller flere sider af en sag. Men det stiller skærpede krav til journalistisk udredning og faktatjek, så vi får et mere substantielt grundlag at bygge vores opfattelse af verden på.