Luk hullet under de løst ansatte

De løst ansatte skal sikres pension, efteruddannelse, løn under sygdom og forsikringsordninger, mener formanden for Akademikerne. Synspunkt

Den danske regering har med nedsættelse af Disruptionrådet taget første skridt, hvor hovedformålet er at få grundigt diskuteret, hvordan vi indretter vores arbejds­marked til en helt ny digital virkelighed. På arbejdspladserne fylder den allerede med automatisering, big data og kunstig intelligens. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I Davos kiggede verdenslederne med både optimisme og bekymring på den omfattende digitalisering. Fokus på forbrugerne fyldte, men som noget nyt er de store konsekvenser for lønmodtagerne begyndt at stjæle opmærksomheden. Med god grund og endelig, hvis jeg skal sige det ligeud.

»Big tech, big impact«, som det lød i Davos, har over de sidste år ført til, at vi ser langt flere løst ansatte. Lad os skabe »en fælles fremtid i en fragmenteret verden« på disse udfordringer, lød svaret fra World Economic Forum.

Det er imidlertid lettere sagt end gjort. Men vi vil gerne opfordre regeringen til at tage fat og komme i gang med at gøre noget ved det med det samme.

Faktisk har vi en enestående chance for at gøre noget i tide og få skabt en fremtid, som alle kan se sig i.

Men vi mangler at få identificeret nogle langtidsholdbare løsninger. Vi har alt for længe været alt for optaget af at foretage småjusteringer, små fremskridt, sådan som det bl.a. skete med dagpengereformen. Men vi har jo ikke for alvor givet de løst ansatte udsigt til et bedre og mere sikkert arbejdsliv. Regeringen skal turde sikre bedre vilkår for løst ansatte.

Det indebærer, at vi som minimum får sikret pension, efteruddannelse, løn under sygdom og forsikringsordninger til denne gruppe, som udviser en ekstrem grad af fleksibilitet ved konstant at følge markedet og søge derhen, hvor opgaverne er.

Mens det er kendt, at de i USA anser enhver form for regulering som en unødig begrænsning af økonomisk frihed og aktivitet, så ser vi heldigvis anderledes på det i Danmark. Vi har turneret rundt i det meste af verden og fortalt om den danske model, at humlebien kan flyve – selv om regulering i form af et højt skattetryk, relativt høje lønninger og et omfattende socialt sikkerhedsnet ikke burde gøre det muligt at skabe økonomisk vækst og fremgang.

Hvis vi også fremover skal kunne holde os på vingerne og trodse tyngde­kraften, så kræver det en ekstra indsats. Der er behov for, at vi får tilpasset reguleringen af det danske arbejdsmarked til en virkelighed med flere løst ansatte.

Den danske regering har med nedsættelse af Disruptionrådet taget første skridt, hvor hovedformålet er at få grundigt diskuteret, hvordan vi indretter vores arbejds­marked til en helt ny digital virkelighed. På arbejdspladserne fylder den allerede med automatisering, big data og kunstig intelligens.

Så kære Disruptionråd, kære regering, det er tid at fremtidssikre vort arbejdsmarked, så humlebien kan bliv ved med at flyve i mange, mange år.