Lederskab handler om at tage ansvar

I tider, hvor der mere end nogensinde er brug for det modsatte, svigter vi demokratiet med vores ligegyldighed og mangel på ansvar. Og det går ud over folkestyret, friheden og den gensidige tillid.

Arkivfoto Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sådan lød essensen af en bemærkelsesværdig opsang fra uddannelses- og forskningsminister Søren Pind i Berlingske for nogle uger siden. Ministerens bekymring udspringer af den teknologiske udvikling, som overtager mere og mere og udvikler kunstig intelligens – samtidig med, at vi i stigende grad oplever spredning af fake news – det, Pind betegner som »sværmeri om den stærke mand«, samt medier og politikere, der i stedet for at »agere bærende søjler i folkestyret« har travlt med at »pille hinanden ned«.

Og, spørger ministeren, hvordan reagerer befolkningen så på disse trusler mod demokratiet? Det gør befolkningen, lyder Pinds eget svar, ved at vende ryggen til.

Jeg må sige, at jeg grundlæggende er meget enig. I Lederne mener vi også, at der er brug for at sætte fokus på at tage ansvar – og der er i dén grad brug for, at flere påtager sig et ansvar. Derfor har vi netop lanceret en ny kampagne under overskriften »Tag Ansvar«. Helt konkret lejer vi tomme butikslokaler rundt omkring i landet i en uge ad gangen, sætter et skilt op ved indgangen til butikken med teksten »Tag Ansvar« og inviterer gode kræfter fra det lokalpolitiske liv, de lokale foreninger og erhvervslivet til møder og diskussioner om, hvordan vi som ledere kan blive bedre til at tage ansvar.

Jeg bliver ligesom Søren Pind bekymret, når folk ikke tager ansvar og lukker øjnene for de store, globale udfordringer såvel som de små problemer i hverdagen. Jeg tror fuldt og fast på, at ægte lederskab handler om at tage ansvar – på arbejdspladsen, men også når man ikke er på job. Verden er fuld af udfordringer, som venter på en løsning. Det gælder de politiske systemer, som har svært ved at finde løsninger på de globale udfordringer. Det gælder vores arbejdsliv, hvor stress er blevet en folkesygdom, der truer vores arbejdsglæde. Men det gælder også os selv som individer.

Jeg bilder mig ikke ind, at vi finder løsninger på den verdensomspændende flygtningekrise, spredningen af fake news eller får løst de globale klimaudfordringer på baggrund af en kampagne og en række diskussioner og debatter i Fredericia, Viborg, Hillerød og de andre byer, hvor Tag Ansvar-karavanen kommer rundt til. Men jeg tror på, at vi alle – og især vi, der er ledere – har et stort ansvar for at tage action i stedet for at lade stå til og blive bedre til at pege fremad i stedet for at pege fingre. Det kan vi meget passende starte med at gøre på områder som efteruddannelse, praktikpladser, frivillighed, mangfoldighed, stress og trivsel.

Jeg kender mange ledere, der føler, at de har mere end svært ved at nå alle de arbejdsopgaver og møder, som kalenderen i forvejen er fyldt med. Det forstår jeg fuldtud – og jeg forstår også godt, hvis den umiddelbare reaktion på førnævnte opfordring vil være »Det vil jeg gerne, men hvornår skal jeg lige få tid…?«.

Men travlhed må aldrig blive en undskyldning for ikke at tage ansvar. For det tager ikke længere tid at ansætte en dygtig kvinde, end det gør at ansætte en dygtig mand. Den tid, der investeres i f.eks. at oprette en praktikplads til en ung eller give en flygtning chancen for at komme ind på det danske arbejds­marked, tror jeg fuldt og fast på er sær­deles godt givet ud. Og travlhed må aldrig blive årsagen til ikke at gøre alt, hvad man kan, for at forebygge sin egen og sine medarbejderes stress.

Så husk det nu, næste gang du møder et menneske i problemer, skal besætte et job eller skal beslutte, hvad din virksomheds overskud skal bruges til: Godt lederskab handler om at tage ansvar.

Vibeke Skytte er direktør i interesseorganisationen Lederne