Lars Tvede og Cepos lyder som et ekko af gamle venstrefløjsdrømmere

Kronik. Drop iværksætter-eksperter med minimalstatsideologi – de mener ligesom venstrefløjen, at det hele er samfundets skyld. Vi skal hellere udnytte samfundets goder til at fremme iværksætter-potentialet.

Iværksættere som Lars Tvede glemmer hverdagens helte i samfundsvigtige funktioner, mener Kåre Riis Nielsen. Arkivfoto: Nils Meilvang Fold sammen
Læs mere

Iværksætteri er det nye sort. Alt og alle skal være entreprenører, etablere virksomheder og skabe vækst og arbejdspladser til Danmark. Fin ambition med initiativ og virkelyst. Men begejstringen mangler proportioner og realitetstjek. Særligt når det konstant sovses ind i storytelling om vækst og udvikling af »enhjørninger« (nye virksomheder med markedsværdi på over en milliard dollar) og den næste Apple.

At tiden er til iværksætteri er åbenlys. Iværksætterkulturen passer perfekt til en mig-tid, der fordrer selvrealisering og milliardærdrømme. Hellere Gates og Musk end Bohr og Einstein. Ifølge Cepos-segmentet spænder velfærdsstaten dog ben for iværksættere, vækst og de gode ideer gennem høje skatter og rigide regler.

Fair nok, der kan gøres meget mere for at hjælpe på vej. Men først og fremmest er det at være iværksætter »et kald«, en nødvendighed eller måske en tilfældighed – og ikke en kalkuleret aflæsning af rammerne før man kaster sig over det »umulige«. Trods høj skatteprocent og stor offentlig sektor ligger Danmark og de nordiske lande i toppen af internationale ranglister over konkurrenceevne, innovation, erhvervsklima, sammenhængskraft, lighed, lykke osv. Så helt skidt kan det ikke være.

Derfor er det træls at høre erhvervsfolk som Lars Tvede give den som iværksætterekspert, når gode erfaringer køres ind med minimalstatsideologi, herunder beskrive Skat som en »glubsk muræne«, som de dygtigste iværksættere flygter fra. Ved ikke hvilken planet Tvede befinder sig på. Skandalen er, at Skat er endt som en amputeret papirtiger, der har mere end svært ved at kradse penge ind til velfærd og vækstinitiativer.

Paradoksalt nok kommer Cepos og Tvede til at lyde som triste ekkoer af gamle venstrefløjsdrømmere, som bekvemt trækker »det er samfundets skyld«, når noget ikke helt går som man ønsker. For det er ikke statens ansvar at udklække entreprenører og nye virksomheder. Samfundet kan mest effektivt hjælpe med uddannelse og forskning, adgang til risikovillig kapital, god infrastruktur og et socialt sikkerhedsnet, hvis det skulle gå galt.

Den måske vigtigste opgave er at sikre de bedste uddannelser og vidensmiljøer – fra folkeskole til universitet – uden for meget indblanding og strategisk satsning på, hvad der lige er opportunt. Hvis de unge får en dyb faglig og bred ballast, skal de nok selv specialisere sig og søge detailviden om finansiering, entreprenørskab, eller hvad de nu måtte brænde for. Så bliver de også langt mere omstillingsparate, når konjunkturerne ændrer sig, og teknologien eller livet tager uventede drejninger.

Eksempelvis er hypen om Singularity University symptomatisk. Selvfølgelig kan de også bidrage med noget, men gode ideer og ny teknologi næres af excellente vidensmiljøer og ikke buzz om »eksponentiel disruption« og kurser i hvad Apple, Facebook og Google allerede har gjort i Silicon Valley. Man skal ikke være 12-tals student for at regne ud, at man ikke skaber den næste Google ved at google, hvad Google gjorde. Nej, gør dog noget nyt – vær realist, gør det umulige!

Det er også vigtigt at få proportionerne på plads. Er man iværksætter, når man åbner en cykelbutik nede på hjørnet, sælger mad over nettet, eller udvikler apps til gaming­industrien? På sin vis er de alle både virkelystne og entreprenører. Men om de er »vækst-iværksættere« som erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) efterlyser, er tvivlsomt. De gør det næppe for at skabe en ny enhjørning. De fleste gør det, fordi de synes, det er sjovt, vil have et arbejde eller bare ikke kan lade være. Og hvem ved, hvad det kan blive til?

Jubelbevægelsen for iværksættere og entreprenørskab overser ofte, at vi har brug for buschauffører, skole­lærere og sygeplejersker. Vigtige funktioner, der gør, at samfundet hænger sammen, og som muliggør, at andre kan kaste sig over iværksætterbølgen og skøre ideer. Det er snarere dem, altså hverdagens helte i klasseværelset, vi skulle hylde eller måske bare værdsætte noget mere. Iværksætteren får rigeligt med opmærksomhed.

Tag ikke fejl, det er mega-cool, at folk udlever deres drømme og satser stort. Nye ideer, nye forretningsmodeller og nye virksomheder er afgørende for Danmark. Men budskabet er, at iværksætteri og entreprenørskab ligger i tiden og mest er drevet af trods og personligt drive. Og ikke har behov for al den buzz og politiske omklamring.

I en af verdens førende iværksætter lande, Israel, taler man om tre drivkræfter bag start up-nationen: Rosh gadol (udfordring af autoriteter), takhles (følelse af formål) og chutzpah (skamløs frækhed). Men kulturen eller mentaliteten er kun en del af historien. For Israels start up-mirakel bygger ikke mindst på internationalt førende skoler, universiteter og innovationsmiljøer.

Fremfor eksponentiel vækst af iværksætter­eksperter og velmenende initiativer, burde vi kvalificere euforien ved at investere i og skabe verdens bedste folkeskoler, gymnasier og universiteter, hvor faglighed dyrkes i dybden, hvor både bredde og elite ses som styrker, og hvor kreativitet og naturvidenskab starter i børnehaven. Så skal vi nok få iværksættere, nye virksomheder og velstand. Og det vil ære samfundets skyld.