Lars Løkkes råd har en chance

Disruption. Kritikken af det nye råd er unuanceret. Opgaven er vigtig, for det handler om fremtidens arbejdsmarked, uanset om man er akademiker, faglært eller ufaglært.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) taler på Dansk Erhvervs Årsdag, hvor der især blev diskuteret iværksætteri og politisk disruption. Foto: Ida Marie Odgaard Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I begyndelsen af næste uge mødes Disruptions­rådet. Personligt glæder jeg mig til at mødes med de øvrige deltagere og tage hul på opgaven. Måske ikke over­raskende er medierne og de sociale medier fyldt med folks meninger om Lars Løkke Rasmussens Disruptionsråd.

Selv om jeg er en del af rådet, og det derfor kan virke åbenlyst, at jeg finder opgaven vigtig, mener jeg faktisk ikke, at kritikken har været særlig nuanceret. Lad mig slå fast: Opgaven er meget vigtig for vores fremtidige arbejdsmarked.

Dog kan jeg snildt forstå, at man kan tænke: Hvad skal vi med endnu et råd – endnu en »snakkeklub«, der ikke bliver til andet end bare tale? Er det overhovedet nødvendigt? Er det de rigtige, der sidder om bordet?

Rådets funktion er ikke alene at identificere muligheder og udfordringer ved disruption; formålet er at sikre, at danske arbejdspladser formår at udvikle og ud­danne medarbejderne, så de er klar til frem­tidens arbejdsmarked, uanset om det er akademikere, faglærte eller ufaglærte – og derfor sidder både fagforeninger og de ansvarlige for nogle af landets største arbejdspladser med ved bordet.

Rådet har god brug for kræfter, som driver den teknologiske udvikling og forstår dens natur, og det er vigtigt for balancen i diskussionerne mellem at kunne identificere udfordringerne, og hvordan det omsættes til gavn for alle i vores samfund. Vi må ikke glemme, at alle danskere skal blive en del af udviklingen – med streg under alle. Det er et hovedfokus for Disruptionrådet.

Det er bestemt ikke nogen let opgave i et arbejdsmarked, der i højere og højere grad er alt eller intet – og hvor særligt de ufaglærte står sårbart. Her kræves ikke viden om teknologi, men i stedet viden om samfundets mekanismer og kendskab til de udfordringer, som ufaglærte står i.

Et konkret eksempel

Tillad mig her at supplere med et konkret eksempel på hvordan jeg som en af den såkaldte gamle garde kan bidrage med konkret viden på netop dette område:

Jeg er selv medejer af Cleady, der er en deleøkonomisk rengøringstjeneste, hvor ­private gør rent for private, og hvor hele processen med booking, betaling mv. foregår digitalt. Min daglige sparring med sådanne virksomheder, som har fundet en ny måde at gå til markedet på – i dette tilfælde rengørings- og handyman-hjælp i private hjem, giver en stor forståelse og nye erfaringer, som vi kan benytte i rådet.

Cleady er et eksempel på, at digital nytænkning giver mulighed for blandt andet ufaglærte at arbejde, hvor hver enkelt yder efter bedste evne, lyst og kapacitet – og samtidig bliver inddraget i de digitale muligheder. Et skridt ad gangen og i et arbejdsmarked, hvor det ofte er alt eller intet, kan vi skabe rummet til udvikling.

Derfor skal vi have et Disruptionråd – derfor er lige netop denne »snakkeklub« så vigtig!

Jeg forstår, at der har været fremsat kritik i forhold til, at det er nogle meget erfarne, tunge kræfter, der er sat ind. Og der er også en pointe i, at det tit er unge og digitale virksomheder og personer, der disrupter gamle brancher og industrier.

Sagen er bare, at når man er på det højeste politiske niveau, hvor beslutnings­processerne og behandlingsgangene kan have stor effekt og ligefrem medføre lovændring eller bedre rammebetingelser for erhvervslivet, er erfaring altså ikke en dårlig ting!

Der er flere af medlemmerne i Disruptions­rådet, der godt nok ikke på fødselsattesten er generation Z, men som hver eneste dag arbejder med, rådgiver om og er ejere af unge, digitale vækst­virksomheder. Den viden betyder, at man både har et ben i den traditionelle lejr og et ben i de nye, med bl.a. digitale muligheder.

Det har en stor værdi, og jeg vil arbejde hårdt for, at vi får det bevist. Tommy Ahlers, der også sidder i rådet, og mange flere medlemmer har samme hverdag meget tæt på eller er en del af nogle af de mest fremtrædende nye, danske virksomheder.

Jeg håber med dette at have nuanceret billedet på det råd, der i disse dage tager fat på et vigtigt arbejde, og jeg er overbevist om, at de indsatsområder, rådet kommer frem til, vil afspejle og bevise den gode balance, der er mellem de forskellige vidensfelter – og ikke mindst, at der følger handling med tale.

Jeg glæder mig til at trække i arbejdstøjet i næste uge.