Kvinder i ledelse: C20 har intentionerne - men intet sker

Birgitte Mogensen, statsaut. revisor, medlem af aktionærforeningen Best.Women Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En undersøgelse fra Aktionærforeningen Best.Women gennemført i efteråret 2016, viser, at C20-virksomheder på papiret har intentioner om at arbejde for øget lighed mellem mænd og kvinder i deres virksomheder. Men når det kommer til handlinger, der virkelig vil ændre noget, så sker det ikke.

I Danmark er C20-virksomhederne vores rollemodeller i en ambition om at være et værdiskabende land, hvor vi alle er lige og med lige muligheder.

Derfor spurgte vi C20-virksomhederne, hvordan de arbejder med at fremme flere kvinder i ledelse. Vi stillede ti korte spørgsmål med mulighed for ja/nej-svar. Halvdelen af C20-virksomhederne kom med svar og af disse svar kan man konkludere følgende:

Det gode er, at næsten alle følger selskabslovgivningen og har fastlagt et måltal for det underrepræsenterede køn i bestyrelsen.

Det bekymrende er, at kun hver fjerde C20-virksomhed har et måltal for flere kvinder på direktionsniveau.

Det triste er, at ingen har fastlagt måltal for at reducere løngabet mellem mandlige og kvindelige medarbejdere og ledere.

Smilet kommer frem igen, når der svares på virksomhedernes tiltag for at understøtte karriereveje efter barsel og praktisering af fleksible arbejdstider.

Og virksomhederne har politikker for at tiltrække og udvikle kvindelige talenter.

Så alt i alt er viljen til stede i C20-virksomhederne for at fremme flere kvinder i ledelser – ifølge ord og tilsagn.

Men tallene fortæller, at det bliver en svær rejse at få flere kvinder i øverste ledelse og bestyrelsen, når der ikke sættes måltal for at få flere kvinder op på direktionsniveau.

Og der er endnu en sten på vejen, den sten der hedder ligeløn. Hvis virksomhederne virkelig vil noget med »viljen deres«, er det forunderligt, at der i Danmark ikke fastlægges måltal for reduktion af løn gab mellem mandlige og kvindelige talenter. Sådan som det fremgår af undersøgelsens resultater.

Måske vi har spurgt forkert. Vi venter og ser, om der ikke står noget om måltal for direktionstalenter og løn gab i næste års rapportering.

For vi spørger igen – og igen – og igen. For alle skal være lige og med lige erhvervskarriere muligheder, hvis vi reelt vil være et værdiskabende land.