Kom nu ind i kampen

»Vi er et taberhold,« kom det fra adm. dir. Poul Skadhede fra Valcon i en DI-debat på Folkemødet, da han karakteriserede dansk mentalitet. Vi hører for sjældent fra de aktive erhvervsfolk i debatten. Hvor bliver de af?

Forsigtigheden er stor. Der er ellers meningsmagere nok, uden tilknytning til erhvervslivet, som gerne vil til. Særligt de organiserede særinteresser vil i avisen. Altså dem, der argumenterer for, at Danmark, der har verdensrekord i størrelsen på den offentlige sektor og skattetryk, dybest set har råd til at fortsætte ud ad det spor. Debatten bliver derefter.

I avisernes debatspalter skriver for få erhvervsfolk. Man risikerer selvsagt at blive hængt ud, hvis man har markante synspunkter, der afviger fra den politisk korrekte mainstream. Men i Danmark, hvor fokus er på omfordeling, ligemageri og misundelsespolitik, er det rart at høre en konkurrende fortælling om, hvor værdierne stammer fra: Fra den private sektor. Og at vi kun klarer globaliseringen ved at behandle talent og initiativrigdom ordentligt. Væk med Janteloven.

»Jeg har masser af meninger, men jeg holder dem for mig selv,« fortæller erhvervsfolkene mig tit, når jeg spørger, hvorfor de putter med deres synspunkter. I bedste fald udtaler de sig til Business, Børsen eller JP Erhverv, hvor de mest møder ligesindede. Eller også overlader de banen til erhvervsorganisationerne og koncentrerer sig i stedet om bundlinjen.

Men hvis vi som land skal gå »reformamok«, som statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) har udtrykt det, er der brug for at gøde jorden for vigtige strukturændringer. Der er her brug for, at erhvervslivets praktikere kommer frem.

Jorden skal nemlig gødes, førend der kommer holdningsændringer i det danske samfund. Det kan derfor ikke stå alene med en Produktivitetskommission, der systematisk kommer med forslag, der kan operationaliseres. Eller et Virksomhedsforum med Stelton-direktør Michael Ring for bordenden, der skal bekæmpe bøvl og unødige regler. Hvis værdierne for alvor skal flytte sig, må flere erhvervsfolk derfor smide pænheden over bord og komme ind i kampen.