Kodning – også for kvinder!

Synspunkt Lige nu er der mangel på 3.000 IT-specialister, og tallet vil stige voldsomt de kommende år. Løsningen er at sætte kodning på skemaet i folkeskolen. Programmering er også for piger

Foto: Iris Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Omtrent halvdelen af virksomhederne, der søger IT-specialister, har vanskeligt ved at få stillingerne besat. Det fremgår af regeringens »Redegørelse for Danmarks digitale vækst«. Desværre kommer det ikke som nogen overraskelse for vores virksomhed, hvor vi har de udfordringer tæt inde på livet. Til gengæld er det noget, vi kan og skal gøre noget ved – og det handler i høj grad om at få kvinderne med.

På landsplan mangler der lige nu ca. 3.000 it-specialister, og i 2030 forventes tallet at vokse til 19.000. Derfor er der et enormt behov for digitalt skarpe kandidater – kvinder såvel som mænd. Desværre kan vi se, at piger ikke i lige så høj grad som drenge giver sig fagligt i kast med det digitale område. Konsekvensen er, at kvinder kun udgør knap 28 pct. af optaget på IT-studierne på universiteterne og erhvervsakademierne.

Det er rigtig ærgerligt, både for kvinderne og for samfundet. Hvis kvinder uddannede sig i it-fag i samme omfang som mænd, ville det faktisk betyde 1.700 flere it-specialister om året. Dem kunne vi sagtens bruge her i TDC Group, for vi oplever ofte knaphed på kandidater, når vi skal rekruttere til disse stillinger – og andelen af kvinder blandt vores it-specialister er på blot seks pct. Men hvordan kan det egentlig være?

Jeg tror, at en del af det handler om, at IT desværre af mange stadig opfattes som noget nørdet og maskulint, hvor piger ikke hører hjemme. Eller at pigerne opgiver på forhånd, fordi drengene er mere fremme i skoene. I hvert fald er der behov for at få brudt nogle myter og tabuer, gerne gennem rollemodeller, for at vise, at faget er andet end benhård teknologi. Vi skal blive bedre til at fortælle om formålet med kodning i stedet for at fokusere på redskaberne. IT og kodning er først og fremmest interessant, fordi det kan løse problemer og hjælpe mennesker – at vi f.eks. kan redde liv, skabe job, reducere forurening og bringe mennesker i forbindelse med hinanden.

Der er allerede nogle gode initiativer undervejs, eksempelvis da IT-Universitetet forleden holdt IT-Camp for kvindelige gymnasieelever. Men som samfund er vi nødt til at sætte ind på flere fronter – og gerne på et tidligt stadie – hvis vi for alvor skal have knækket kurverne.

Derfor vil jeg også gerne kvittere positivt for, at regeringsgrundlaget specifikt nævner fokus på at fremme pigers og kvinders interesse for it og programmering. Vi glæder os til at se initiativerne, og fra TDC Group bidrager vi meget gerne til at understøtte indsatsen. Eksempelvis ved at bygge videre på den tidlige indsats, som vi er med til at lave gennem initiativet Coding Class, der sætter kodning på skoleskemaet for elever i folkeskolen.

Kodning er også for kvinder – og derfor skal programmering også være for piger.

Deltag i Business-debatten: Send indlæg til business-opinion@berlingske.dk