Kløgt frem for straf

Foto: Thomas Lekfeldt.
Læs mere
Fold sammen

Den finansielle krise er overstået, men oprydningen er kun lige begyndt. Det bliver et langt, sejt forløb. Der skal ryddes op i de selskaber, der kørte skævt, flere af disse banker og et fornemt persongalleri skal en tur igennem retsmaskineriet, og politikere skal igennem et langt, sejt og kompliceret forløb med at strikke en ny, fremtidssikret lovgivning sammen.

Men måske den største og sværeste oprydning består i at ændre mentaliteten i den finansielle sektor. Nej, finansfolk kan ikke gå på vandet. Og nej, finansfolk er ikke sat i verden for at skaffe mest muligt til sig selv. De har fået en helt særlig og meget betroet opgave med at styre det fintfølende marked for ind- og udlån på en måde, så ledig kapital kanaliseres derhen, hvor den kan gøre gavn og skabe merværdi for samfundet. Nuvel, der kan knyttes en enkelt eller to særlige finansielle produkter på, men kun hvis disse produkter gør gavn i samfundet. Ikke hvis sådanne produkter alene gør gavn for banken.

Og hvorfor så denne besværlige og komplicerede oprydning på et tidspunkt, hvor vi er kommet igennem krisen? Mange bliver sikkert matte i blikket ved udsigten til al denne oprydning. Fordi en lignende, ødelæggende krise ikke skal opstå igen. Fordi vi forhåbentlig bliver klogere. Der bliver også begået fejl i fremtiden, men det er torskedumt at begå præcis de samme fejl en gang til.

Berlingske Business har igennem lang tid beskæftiget sig med, hvad der virkelig skete i de hektiske måneder i slutningen af 2008 og i begyndelsen af 2009 og senest – i går i Business Søndag – med et bud fra finanseksperter på, hvor vi så står nu. Om vi kan håndtere en lignende krise, som den der ramte os i 2008. Det enkle svar er, nej det kan vi ikke. Og det stiller spørgsmålet, hvad gør vi så?

Den nye erhvervs- og vækstminister, Henrik Sass Larsen, får en nøglerolle i det forløb, og han synes indstillet på at presse kravene til danske banker voldsomt i vejret med hensyn til finansielle buffere samtidig med, at han gerne ser Danmark gå foran i hårdheden over for bankerne. Men er det nu den rigtige måde at gøre det på? Det giver politiske point at profilere sig med barske krav til bankerne, og man kan da også sige, at bankerne selv ligger som de har redt. At de ikke har evnet selv at styre udviklingen. Men bør man ikke gentænke banksystemets indretning med en klog holdning frem for med en straffeekspeditionsholdning? I disse spalter er der sat spørgsmålstegn ved den ensidige fokus på øget kapitalstyrke alene og i stedet efterspurgt mere kløgtighed omkring kreditvurdering. Det er jo dårlig kreditvurdering, der giver tab.