Karsten Hønge: »Jeg bliver så træt af at høre på Alex Vanopslagh«

Mere end 3.000 ikke-vestlige indvandrere har været på kontanthjælp i ti år. Hvad gør vi ved det? Sådan lød spørgsmålet til SFs beskæftigelsesordfører, Karsten Hønge, og Liberal Alliances leder, Alex Vanopslagh, i podcasten Cordua & Steno.

SFs politiske ordfører Karsten Hønge til pressemøde efter sommergruppemødet på Konventum i Helsingør, torsdag den 22. august 2019.. (Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix) Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Christian Vilmann

Flere tusind nydanskere fra blandt andet Mellemøsten og Afrika har været på kontanthjælp i mere end ti år. Helt konkret drejer det sig om 3.105 personer fra ikke-vestlige lande. Det viser nye tal fra Beskæftigelsesministeret, som Berlingske har gravet frem.

Hvordan får man ikke-vestlige indvandrere væk fra kontanthjælp og ud på arbejdsmarkedet? Det er en mangeårig politisk problematik, som skiftende regeringer har forsøgt at finde en løsning på. Også i denne uge har Folketinget rettet sit fokus mod det, som statsminister Mette Frederiksen kalder »den største udfordring i det danske samfund«,  og som man ude i kommunerne kaster millioner af kroner efter.

I denne uges udgave af »Cordua & Steno« debatterer SFs Karsten Hønge og leder for LA, Alex Vanopslagh, hvad der skal til for at få flere ikke-vestlige indvandrere ud på arbejdsmarkedet. En diskussion, der ikke gik stille for sig.

Ifølge Karsten Hønge ligger løsningen i en mindre sagsbunke på socialrådgivernes og sagsbehandlernes bord og ekstra midler.

»Vi har allerede opfundet de dybe tallerkener, men det er svært at få udbredt kendskabet til de dybe tallerkener. Det er de samme redskaber, vi skal bruge, uanset om det er mennesker med etnisk minoritetsbagrund, eller de rigtig mange etniske danskere, der hænger i kontanthjælpssystemet,« sagde SF-poltikeren indledningsvis i debatten.

Ikke overraskende er Alex Vanopslagh uenig. Han anser de tusinde arbejdsløse nydanskere som et stort problem, der skal løses gennem en hård beskæftigelsespolitik på integrationsområdet.

»Når man kan konstatere, at der er indvandrere, som har været på kontanthjælp i årtier, og ikke bliver trukket i ydelser, har man et problem. Så skal der sanktioner til,« argumenterede Vanopslagh.

Flere penge eller flere sanktioner?
Der var langt til enighed mellem de to politikere fra hver sin del af de politiske fløje. Undervejs gik begge parter til angreb på hinanden.

»Jeg bliver så træt af at høre på Alex Vanopslagh. Det handler ikke om at være hård, det handler om at bruge sin snusfornuft. Vi ved, hvad der virker. Nogle gange er det sanktioner, der skal til. Men vi har rigeligt med sanktionsmuligheder,« sagde Karsten Hønge.

Hertil forsvarede Alex Vanopslagh sig med, at det ikke handler om at tilføje sanktionsmuligheder ude i kommunerne, men om at bruge dem oftere og mere effektivt.

Også den liberale leder slog gentagne gange med halen. Han anklagede blandt andet SFs politiske linje for at være forudsigelig og nytteløs.

»Det er klassisk. Når noget går skidt, er det synd for dem, og så skal de have nogle flere penge,« sagde han.

Hvem har ansvaret?
Da det kom til spørgsmålet om, hvem der har ansvaret for de over 3.000 ikk-evestlige indvandrere, som står uden for arbejdsmarkedet, opstod der igen ordstrid. Karsten Hønge peger på, at indsatsen i kommunerne ganske enkelt har været for sløv.

»Der har udviklet sig en politik i mange kommuner – herunder Københavns Kommune. Vi kan konstatere at rigtig mange mennesker er i systemet uden at modtage andet fra kommunen end kontanthjælp.«

Ifølge Alex Vanopslagh skyldes problemet i høj grad dårlige kvalifikationer så som manglende sprogkundskaber og uddannelse blandt mange af de arbejdsløse nydanskerne. Han forslog derfor at sætte deres løn ned til 70 kroner i timen for på den måde at gøre det mere attraktivt for virksomheder at ansætte ikke-vestlige indvandrere.

En løsning, der langtfra møder opbakning hos Karsten Hønge, som kalder denne model for social dumping.

Hør hvordan diskussionen ender i podcasten Cordua & Steno.