Kapitalfonds-konger i ny forklædning

Det er ikke mange år siden, kapitalfondsdirektører blev anset som omstrejfende ulve, der gik på jagt, overfaldt og åd forsvarsløse virksomheder –- for derefter at spytte de afpillede knogler ud. Helt sådan er det ikke mere. Kapitalfonde har også vist, at de kan bidrage til samfundet. Nogle af dem i hvert fald, lyder det fra erhvervskommentator Jens Chr. Hansen.

Erhvervskommentator Jens Chr. Hansen Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bech
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kapitalfonde grupperes om ikke som en elsket branche, så dog som en respekteret branche med mange forskellige aktører. Nuvel, der er kiksere indimellem, som ikke pynter, og som er med til at skade branchens image. Præcis som der er dårlige virksomheder og dårligt ledede virksomheder i det øvrige erhvervsliv. Tænk blot på Nordisk Fjer, IT-Factory og OW Bunker.

Det positive ved kapitalfonde er, at de kan gå ind i hensygnende virksomheder eller i virksomheder, som skal have et skub fremad, udøve aktivt ejerskab og efterfølgende aflevere en stærkere virksomhed end den, der blev overtaget.

Det negative ved kapitalfonde er, at der hældes så meget gæld i de overtagne virksomheder, at disse mister pusten og risikerer at måtte lukke. Den ansvarlige kapitalfond rydder op efter sig, så det ikke ender med krak, den uansvarlige kapitalfond tager pengene og løber sin vej.

En af dem, der har tegnet den danske kapitalfondsbranche igennem 15 år, ja, han er vel nærmest Mr. Kapitalfond i Danmark, er direktør i Axcel, Christian Frigast. Som Berlingske Business skrev for nylig, har der pågået et glidende generationsskifte i et par år i Axcel. og det ventes at kulminere i 2015, hvor afløseren for den 63-årig Christian Frigast skal udpeges. Ikke nogen let opgave.

Det er langt hen ad vejen lykkedes for Christian Frigast at gøre kapitalfondsbranchen stueren, Axcel står i dag som en væsentlig og respekteret kapitalfond i Danmark, om end der selvfølgelig har været konkrete svipsere i mellem, også som beskrevet i Berlingske Business. Hertil kommer, at netop Frigast er en af de topchefer i Danmark med det tungeste og bredeste netværk omkring sig. Så hvad er det da, den nye topchef i Axcel skal kunne?

Han – eller hun – skal kunne begå sig på de bonede gulve i København, hos banker, revisorer og advokater, samt ikke mindst hos de pensionskasser og fonde, der skal skyde penge ind, men også evne at køre Jylland og omkringliggende øer tynde, finde investeringsemner og i høj grad kunne tale det sprog, der nu engang tales i privatejede små og mellemstore virksomheder. Nok regerer pengene også uden for København, men det dur ikke at komme rendende med en hovski-snovski smart Københavner-attitude.

Mange emner har været bragt på bane som ny mand i Axcel-toppen, hvis det ender med en ekstern kandidat. Blandt dem er tidligere investeringschef i ATP, Bjarne Graven, direktør for Maj Invests kapitalfond, Erik Holm, eller en af de ledende personer i bankernes investmentafdelinger. Hvis Axcel da ikke laver en Danske Bank-løsning og bytter rundt, således at formanden, Niels B. Christiansen, i dag topchef i Danfoss, overtager posten som adm. direktør for Axcel. Den rokade er dog tvivlsom. Dels er det næppe et skridt fremad i karrieren, dels synes Niels B. Christiansen at være udset til noget større i A.P. Møller - Mærsk, hvor han i dag er med i bestyrelsen.

Den forholdsvis nye tendens blandt kapitalfondskongerne i de senere år er, at de i vid udstrækning er sivet ud i det mere traditionelle erhvervsliv og vice versa. Ole Andersen fra EQT-kapitalfonden har i dag flere tunge bestyrelsesposter, bl.a. i Danske Bank, Bang & Olufsen og Chr. Hansen Holding. Christian Dyvig fra Nordic Equity er efter en afstikker som direktør i Lundbeckfonden nu virksomhedsejer i Kompan. Og A.P. Møller - Mærsk fik for nogle år siden en kapitalfondsmand med i bestyrelsen, nemlig Arne Karlsson fra den svenske kapitalfond Ratos.

Kapitalfondene rekrutterer typisk i den internationale finansbranche. Men også både klassiske industrifolk, advokater med mere finder ind i kapitalfondene. Førnævnte Erik Holm fra Maj Invests kapitalfond havde i et par årtier forinden været direktør i forskellige industrivirksomheder, og den superaktuelle svenske kapitalfond, Altor, hyrede for nogle år siden Søren Johansen, som dengang var en af de ledende partnere i det store advokathus Kromann Reumert. Så ja, der blandes blod, på kryds og tværs.

Det pudsige er, at Axcel sådan set kunne have landet efterfølgeren for Christian Frigast allerede i 2008. Da var Axcel efter sigende enig med en vis Henrik Poulsen – og klar med en pressemeddelelse – om et job. Noget gik skævt, og et par måneder efter dukkede Henrik Poulsen op som tocphef i TDC og senere som topchef i Dong.

Der er næppe tvivl om, at kapitalfondene er kommet for at blive. Og i dag er kapitalfondskongerne således i mange forskelligartede forklædninger.