Kapitalfond i skudlinjen – hvad nu, Altor?

Det er en børsskandale, der er svær at forstå. Og især svær at forstå dybden i og konsekvenserne af. OW Bunker-sammenbruddet har foreløbig efterladt selskabet i kaos og ledelsen i vildrede. Og der er således frit skud på alle hylder for de, tør jeg godt sige, rasende både små og store aktionærer, som føler sig bondefanget og vil have placeret et ansvar.

Jens Chr. Hansen, erhvervskommentator. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når dønningerne har lagt sig oven på det første chok, vil tømmermændene dukke op mange steder. Hvem vidste hvad, og hvem står tilbage med håret i postkassen og med tab i milliardklassen, hvis det hele ramler?

OW Bunker-aktien er lige nu en såkaldt »penny«-aktie, det vil sige en ren lodseddel. Aktionærerne må sandsynligvis indstille sig på, at hele investeringen eller i hvert fald en meget stor del af investeringen er tabt. Også de finansierende bankkreditorer kan ende som de store tabere. Disse banker, et par håndfulde, skal over de næste dage og uger afgøre, om OW Bunker skal leve eller dø.

Den kommende tid må forventes at byde på et rivegilde mellem de involverede parter, som vil forsøge at skubbe ansvaret fra sig og over på andre i »skyld«-gruppen.

Forrest i skudlinjen står selvfølgelig ledelsen i selskabet, direktion og bestyrelse. Det er ledelsens ansvar at drive forretningen og ledelsens ansvar at have de kontrolinstanser og interne forretningsgange, der giver et retvisende billede af virksomhedens ve og vel. Den ledelse har svigtet.

De kommende dage og uger samt efterfølgende undersøgelser vil vise, om denne ledelse har vidst eller burde have vidst, at noget har været helt ravruskende galt, og om der således er basis for at gøre et juridisk ansvar gældende ved domstolene. Også advokater og revisorer vil komme i skudlinjen.Men fokus vil også lynhurtigt rettes mod den svenskbaserede kapitalfond Altor og dens investeringsben, Altor Fund II. Denne fond købte OW Bunker tilbage i 2007 og solgte 65 procent af sin ejerandel, således at Altor Fund II, konkret via et datterselskab i Luxembourg, efter børsnoteringen i foråret 2014 nu ejer 35 procent. OW Bunker er i realiteten et datterselskab i Altor-gruppen og ejermæssigt altså Altors ansvar.

Det er uvist, hvad Altor betalte for OW Bunker (Wrist hed det dengang) i 2007, og hvor meget der løbende er hentet ud i udbytte igennem de seneste seks år. Altor solgte i forbindelse med børsnoteringen i foråret 2014 så stor en del ud af deres OW Bunker-aktier, at kapitalfonden fik et provenu på op imod tre milliarder kroner. OW Bunker-investeringen har således givet Altor et guldrandet milliardafkast, også selv om kapitalfondens resterende 35 procent i OW Bunker er nul kroner værd.

Altor kunne i princippet i dag trække sig tilbage, afskrive de 35 procent som tabt og efterlade oprydningen af kaosset i OW Bunker til andre. Det vil dog skandalisere Altor så meget, at kapitalfonden risikerer at blive blacklistet hos en række storbanker, og det vil gøre det svært at få finansieret kapitalfondshandler fremover.

Altor på sin side vil understrege, at de børsførende banker, i dette tilfælde bl.a. Nordea, Morgan Stanley og Carnegie samt advokater og revisorer har røntgenfotograferet selskabet op til børsnoteringen, og således må være ansvarlige for evt. fejl og mangler. Denne tilstandsrapport (børsprospektet på næsten 200 sider, red.) vil blive nærlæst, og hele teksten vil blive undergivet et juridisk eftersyn for at få afklaret, om der kan være basis for efterfølgende retsopgør.

Det er dog svært at tro, at Altor vil »smide nøglerne« til OW Bunker og overlade hele oprydningen til bankerne. Det kunne indikere enten en Torm-løsning, hvor det gamle selskab rekapitaliseres, eller en Hafnia-løsning, hvor kun de sunde dele skydes op i et nyt selskab.

Hvad der kommer ud af rekonstruktionsplanerne, som er sat i gang ved skifteretten i Aalborg, er ikke helt til at vide. En mulighed er, at de sunde dele i OW Bunker flyttes ud i et nyt selskab, kapitaliseres og så kører videre som det fortsættende OW Bunker. Det er dog ikke en problemfri løsning, for der vil efter al sandsynlighed blive efterladt en gæld i det »gamle« OW Bunker, som hænger på bankerne.

En ting er, at selskabet OW Bunker nu ligger mast ud på asfalten med usikkerhed om selskabets fremtid. Noget andet er, at OW Bunker-skandalen også samtidig har smadret det følsomme børsmarked, hvor nye selskaber lader sig notere på fondsbørsen – IPO-markedet. En tredje negativ effekt er, at investorer, herunder ikke mindst de store institutionelle investorer, vil blive endnu mere forsigtige og tilbageholdende med at købe nye børsaktier af sælgende kapitalfonde.

Ud over foreløbig Altor har OW Bunker-skandalen ingen vindere, kun tabere. Tilliden til nye selskaber og tilliden til kapitalfonde generelt har lidt et alvorligt knæk. Og uden tillid er det i den grad op ad bakke.