Kapaciteten tilbage i transportbranchen

Transport. Der er blevet sværere at finde en lastbil, der kan transportere gods fra punkt A til punkt B. Hvis vi ikke øger kapaciteten, vil det gå ud over væksten.

Lovgivning rettet mod udenlandske lastbilchauffører, der kører i Danmark, er med til at reducere kapaciteten i transportbranchen. Arkivfoto: Claus Fisker Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Væksten på Danmarks største eksportmarkeder forventes i 2017 at ende på 5,4 procent. At vi nu er kommet helt ud af finanskrisens lange skygger, mærker vi også i min branche.

Vækst er godt, men det har også sin pris. Overophedning og mangel på kvalificeret arbejdskraft er ofte vækstens skyggeside. Derfor skal vi allerede nu gøre, hvad vi kan for at vende bøtten – vi skal have kapaciteten tilbage.

Oftere og oftere har speditørerne svært ved at få fat i en lastbil, når gods skal transporteres fra punkt A til punkt B. Der kommer stive led i logistikkæderne. Det begrænser effektiviteten i planlægningen og udførelsen af godstransporterne.

Vi har allerede konstateret stigende priser som følge af misforholdet mellem udbud og efterspørgsel, især grundet chauffør­manglen. Alternativet til prisstigninger er helt ubetinget at øge kapaciteten i stedet for at begrænse den.

En del af den danske vognmandsbranche har i mange år arbejdet på at holde den udenlandske kapacitet ude. For ganske få måneder siden fremlagde EU-kommis­sionen et forslag til en vejpakke. Ser vi i krystalkuglen, vil mange af elementerne heri føre til stigende omkostninger.

Vi må forvente, at eksempelvis forbuddet mod at tilbringe det lange chaufførhvil i lastbilen vil føre til, at den udenlandske transportarbejdskrafts aktiviteter i Danmark begrænses.

Øgede omkostninger bliver også konsekvensen af, at der kommer et krav om, at udenlandske chauffører, der kører såkaldt cabotagekørsel i Danmark, skal aflønnes efter den gældende danske lønsats. Det vil få betydning for det fremtidige omfang af godskørslen for fremmed regning mellem to punkter i Danmark, som udføres af en lastbil, der ikke er registreret i Danmark.

På det seneste har de partier, der på transportområdet har flertal mod regeringen, talt for en lovændring, der giver dansk politi mulighed for at tilbageholde hele vogntoget for at sikre, at eventuelle bøder bliver betalt. Bliver det til virkelighed vil for eksempel en overtrædelse af reglerne om chaufførens køre- og hviletid kunne medføre, at også traileren med en tredjemands ejendom bliver tilbageholdt. Det vil i så fald være et retspolitisk meget grænseoverskridende fænomen, som i allerhøjeste grad vil føre til, at kapaciteten mindskes yderligere. Personligt kan jeg være i tvivl om, hvorvidt debatten om for eksempel det lange chaufførhvil handler om at forbedre vilkårene for de udenlandske chauffører, eller om den reelt er udtryk for et ønske om at minimere konkurrencen udefra. Der skal dog ikke være nogen som helst tvivl om speditørernes hensigter: Vi vil gerne medvirke til at skabe bedre forhold for chaufførerne, men jeg bliver nødt til at gøre opmærksom på, at det har en pris, der skal betales.

De stigende omkostninger i kølvandet på EU-vejpakken vil i fremtiden blive mærkbare. Disse omkostninger vil blive en realitet i en situation, hvor det konstaterede underudbud af chaufførarbejdskraft allerede nu øger logistikomkostningerne.

Det er helt oplagt at sætte ekstra fokus på, hvordan vi kan øge kapaciteten. Der er ganske meget transportarbejde, der skal udføres for at sikre fortsat vækst i de danske fremstillingsvirksomheder. Og der er simpelthen ikke nok danske lastbilchauffører til at klare efterspørgslen efter transport- og logistikydelser. Derfor nytter det ikke noget at sætte grænsehegn op om Danmark.

Det gælder om at tænke globalt og strategisk – og derefter handle lokalt og praktisk.

For det første er det helt afgørende ikke at begrænse mulighederne for at anvende den udenlandske kapacitet. Og dernæst skal vi finde og udnytte alle de muligheder, der er for at udnytte den eksisterende transportkapacitet mere optimalt.

Blandt meget andet skal vi overveje, hvad der skal til for at få den herboende udenlandske arbejdskraft til at gøre mere for vejgodstransporten. Det vil være godt for det danske samfund.

I omkring 12 måneder har AMU Center Midtjylland, som udbyder transportuddannelser, gjort noget rigtigt godt under sloganet »Bliv bedre til dansk, mens du uddanner dig til lastbil- eller buschauffør«. Det nye uddannelsesforløb kombinerer danskundervisning med erhvervelse af buskørekort eller lastbilkørekort. Uddannelsen udbydes som et 12 ugers forløb.

12 uger er dog mere end de seks ugers jobrettet uddannelse, som arbejdsløse som hovedregel i dag har ret til. Det må der ganske enkelt findes en praktisk løsning på, hvis vi reelt gerne vil bane nydanskernes vej til førerhusene.

Indtil vi får skabt balance mellem udbud og efterspørgsel, gambler vi med den danske vækst. Virksomhederne i min branche er frontløbere, der skaber konkurrencekraft for deres kunder ved at udvikle og drive smidige og sammenhængende logistikkæder, som understøtter dansk eksport og vækst. Derfor er det så vigtigt, at den nødvendige kapacitet er til stede.