»Kan vi ikke holde op med at portrættere et helt kontinent på denne fordomsfulde og dybt racistiske og stereotypiske måde?«

Et omdiskuteret arrangement med afrikansk tema i Bogense ramte helt ved siden af, skriver journaliststuderende Mads Soares da Cunha Vestergaard. Allerede inden arrangementet var der ifølge Fyens.dk en såkaldt shitstorm under opsejling fra vrede borgere.

Læs mere
Fold sammen

Bogense på Nordfyn ville afholde et open by night-arrangement med Afrika-tema. Det lød meget spændende, fordi der sker så meget på det afrikanske kontinent lige nu. Kunstnere fra otte forskellige afrikanske lande spillede på Roskilde Festivalen i år. Navne som Imbolo Mbue og Chimamanda Adichie er brandvarme på den litterære verdensscene. Lande som Etiopien, Angola og Ghana laver mad på et højt niveau, som det for nylig blev vist i en serie på DR K om Afrikas nye køkken.

Så der var masser af muligheder for at give et nutidigt billede af Afrika. Et Afrika langt væk fra det fordomsfulde og racistiske billede, vi ellers så længe har portrætteret med lerhytter og sultne børn omringet af fluer. Men alligevel blev arrangementet til Peter Pedal og manden med den gule hat og hvide, som maler sig sorte med store røde læber for at spille en Zulu-konge.

Det kan måske for nogle virke ligegyldigt med en hvid, som maler sig selv sort. Men fænomet hedder ’blackface’ og stammer fra en række shows i USA fra begyndelsen af 1830erne. Her malede for det meste hvide skuespillere sig selv for at spille den sorte mand uden evnen til at bestemme over sit eget liv. De sorte blev fremstillet som dumme, dovne, overtroiske klovne, som havde bedst af at være slave i plantagerne. Derfor handler det ikke bare om, at male sig selv i ansigtet, og desuden kunne man spørge sig selv. Hvad lærer borgerne i Bogense om Afrika ved det?

Formanden for Bogense Handelstandsforening, Per Maegaard udtalte til Fyens Stiftstidende, at han ikke kunne se, der var nogle problemer med arrangementet, for ’vi er i hvert fald ikke i nærheden af at overtræde racismeparagraffer.’ Jeg håber så sandelig ikke, at grænsen for, hvordan man i et land som Danmark bør opføre sig, ligger ved, at man ikke overtræder lovgivningen.

Der er mange ting, som er lovlige, men som vi alligevel i bestemte situationer vælger ikke at gøre, fordi de er amoralske. F.eks. at udstille mennesker, som man gjorde for over hundrede år siden.

Kan vi ikke holde op med at portrættere et helt kontinent med over en milliard indbyggere på denne fordomsfulde og dybt racistiske og stereotypiske måde? Det er pinligt som dansker, men især også som fynbo at være vidne til. Prøv dog med noget oplysning og viden. Prøv dog at vis kontinentet, som det er, i stedet for som hvide racister ville have, vi skulle tro, det var.

Fyn, hvornår kommer du ud af din bonderøvsmentalitet. Hvornår begynder du at bruge din forstand?

Debatindlæg skrevet af Mads Soares da Cunha Vestergaard