Kan Trumps data-eksperter forudsige, hvem du vil stemme på til kommunalvalget?

Digitale sladrehanke følger med i din adfærd på nettet. Den kan bruges til at forudsige dine handlinger og dine holdninger, hvad end det drejer sig om kølevarer eller kommunalpolitik.

Illustration: Iris Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Læser du denne kommentar på din telefon eller computer, følger Berlingske med. Og ikke bare Berlingske. Faktisk er der omkring 25 små digitale sladrehanke fra bl.a. Facebook og Google, der nysgerrigt studerer din adfærd netop nu. Hvor lang tid bruger du på at læse? Klikker du på reklamerne? Eller venter du til næste uge med at søge produkterne, der reklameres for?

Berlingske er hverken værre eller bedre end andre medier. Og faktisk har næsten alle hjemmesider små stykker kode, der bruges til at følge din adfærd, så hjemmesidens ejere kan blive bedre til at forstå brugerne – og til at sælge annoncer.

Annoncerne, du ser, er udvalgte og skræddersyede på baggrund af din adfærd på nettet. Likes. Tweets. Artikler, du læser. Videoer, du ser. Og så videre.

Resultatet er ofte smådumt: Du har måske kigget på et par sko på en webshop, og i ugerne, der følger, bliver du igen og igen præsenteret for annoncer for de samme sko. Er du sikker på, du ikke har skiftet mening?

Et enkelt signal er sjældent nok til at motivfortolke. Kigger du f.eks. på vejrudsigten, fordi du skal male træværk, eller fordi du overvejer at bestille en charterrejse? Eller bare fordi du naivt håber at se et glimt af solen i november?

Derfor arbejder mange virksomheder med at samle og bearbejde alle de små signaler i store databaser, hvor din adfærd studeres af algoritmerne. Mest berygtet er nok virksomheden med det prætentiøse navn Cambridge Analytica, kendt for dens arbejde for Trumps præsidentkampagne og den britiske Leave-kampagne.

Virksomhedens model er baseret på forskning fra Cambridge University og består af to ting: Den samler rigtig meget data og bruger det til at skabe psykologiske profiler på brugerne. Disse profiler, hævder virksomheden, kan den bruge til at forudse behov og skræddersy kommunikationen til den enkelte modtagers personlighed.

Implikationen er klar. Sidste skridt er at personalisere kommunikationen til potentielle vælgere ved at slå på lige dét, der får dem til at stemme – eller desillusionere dem, der stemmer på modkandidaten.

Den del er nem at udføre. Enhver kompetent marketingafdeling arbejder for eksempel allerede i dag med skræddersyede Facebook-annoncer – såkaldte dark posts – som kun vises for de udvalgte.

Den begrænsede rækkevidde betyder også, at annoncerne ikke nemt opdages af dem, der ikke er i segmentet, heller ikke politiske modstandere, kritiske journalister eller andre, der måtte ønske at indgå i debat eller tilbagevise påstande.

Derfor er vi afhængige af, at Facebook og dens konkurrenter påtager sig et ansvar. En løsning, der imidlertid er udfordret af, at kontrol og restriktioner skal håndhæves af de annonceudbydere, hvis omsætning afhænger af, hvor mange annoncer, de kan vise. Alligevel er der små tegn på, at de er ved at tage ansvar i forlængelse af den kritiske opmærksomhed om russisk betalte annoncer under præsidentvalgkampen i USA sidste år. Om og hvornår, en sådan kontrol når til Danmark, er imidlertid uvist.

De første erfaringer på området blev ellers gjort for længe siden herhjemme. Helt tilbage i 2011 valgte Radikale Venstre således at skræddersy annoncer baseret på adfærd på nettet – dog i en mere uskyldig form hvor fokus var på at kommunikere om emner, vælgerne fandt relevante samt at undgå at spilde penge på at annoncere for dem, der aldrig ville sætte kryds ved liste B.

Den radikale praksis blev efterfølgende blåstemplet af Datatilsynet. At tilsynet skulle bruge over et år for blot at tage stilling, er en helt anden historie.