Kære arbejderpartier: Sænk skatten på arbejde

Økonomi. Det er, når mennesker arbejder, at vi skaber de muligheder, vi som samfund har. Derfor bør politikerne selvfølgelig også sænke skatten på den sidst tjente krone.

Skatten på den ekstra vagt og på den ekstra tørn, som mange tager, skal beskattes lidt mere lempeligt, mener Kent Damsgaard fra Dansk Industri. Foto: Malene Anthony Nielsen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nedtællingen til sensommerens udspil fra regeringen om lavere skat på arbejde er i gang. Måske allerede ved fremlæggelsen af forslaget til næste års finanslov i slutningen af august vil vi se et konkret udspil, der skal udmønte regeringsgrundlagets ambitioner om, at »lette skatten på arbejde for alle«.

Og den politiske debat er da også ved at komme i gang – godt støttet af en række politiske kommentatorer. Indimellem lyder det dog mere som optakten til næste kamp mellem Brøndby og FCK. Hvem vinder? Hvem taber? Både når det gælder det enkelte partis placering i forhold til den seneste vælgerundersøgelse og i forhold til den enkelte borgers udkomme af skattereformen målt i kroner og øre. Og jo mere dramatisk retorikken kan blive – åbenbart desto bedre.

Selvfølgelig er der klare politiske uenig­heder, når der gælder skattepolitik. Men det er vigtigt, at de forskellige politiske priori­teringer ikke blot reduceres til for eller imod topskat. I stedet bør vi vurdere den samlede reform på, hvilken effekt den får på skattesystemets gennemskuelighed, administrerbarhed, retssikkerhed, byrdefordeling – og ikke mindst, hvad det betyder for borgere, virksomheder og dansk økonomi.

Hvis man skal søge at reducere hele skattereformøvelsen til et enkelt spørgsmål, så er det ikke så meget spørgsmålet om hvem, der skal vinde og hvem der skal tabe. Spørgsmålet er snarere, hvordan vi ved at justere på nogle få procent af de samlede skatteindtægter kan opnå en lidt mindre beskatning af det, som hele vores samfund er så afhængig af, nemlig arbejde. Og det er der rigtig gode grunde til at gøre. Præcis som skiftende regeringer og ansvarlige partier har gjort gennem de seneste årtier.

Danmark er – heldigvis – et velstående land. Men den velstand, vi som samfund har i dag, har vi kun, fordi vi og tidligere generationer arbejder og har arbejdet for det. Til syvende og sidst kan alle vores velfærdsmuligheder koges ned til, at der er nogen, der har arbejdet for at skabe dem. For intet kommer af sig selv – ikke engang lommeuld.

Det er, når mennesker arbejder, at vi skaber de muligheder, vi som samfund har. Ved at uddanne os, ved at forske og udvikle nye metoder og produkter og ved at investere i nyt og moderne udstyr kan vi skabe noget mere – eller noget bedre – ved vores arbejdsindsats. Derfor bør politikerne selvfølgelig også sænke skatten på den sidst tjente krone. Så skatten på den ekstra vagt og på den ekstra tørn, som mange tager, bliver beskattet lidt mere lempeligt.

Topskatten er for en række borgere skatten på den sidst tjente krone. Derfor giver det god mening at sænke topskatten. Også selv om alle – inklusiv topskatteyderen – i kroner og øre får mere ud af at sænke bundskattesatsen med et procentpoint end topskattesatsen med et procentpoint.

Der er dog også andre måder at sænke skatten på den sidst tjente krone på. For eksempel kan man sænke det såkaldte skrå skatteloft, så ingen – i modsætning til i dag – betaler mere i skat af den sidst tjente krone end topskatteyderen i Gentofte. Eller man kan fjerne loftet på beskæftigelsesfradraget, så fradraget får lov til at virke hele vejen op ad indkomstskalaen.

Diskussionen bliver hurtig meget teknisk. Men løsningen må ikke være i stedet at gå over i en fodboldkampretorik, hvor man råber for og imod topskat. Snarere bør man vurdere den samlede skattereform på, om reformen samlet set giver et bedre skatte­system med lavere skat på arbejde. Erfaringerne fra tidligere skattereformer har vist, at et bredt flertal af politiske partier tidligere har villet og kunnet dette. Lad os håbe, at det også bliver tilfældet igen. Sænk skatten på arbejde. Det har hele Danmark gavn af.