Kæmpe potentiale for flere selvstændige og nye job

”Hvis du er skør nok til at gøre det, du elsker, til din levevej, er du sikker på at skabe et liv, der gør en forskel.”

Karsten Mølgaard Jensen, administrerende direktør, Ase. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sådan har Herb Kelleher, grundlæggeren af verdens største lavprisflyselskab Southwest Airlines, formuleret magien bag drømmen om at starte og drive egen virksomhed.  Og netop iværksætteri er nøglen til fremgang i samfundet og højere livskvalitet for den enkelte.

Mange danskere har en opfinder i maven, og hovedet fuld af gode ideer. Alligevel indtager Danmark bundplaceringen som det land i EU, der har færrest selvstændige blandt de beskæftigede, viser nye tal fra Eurostat.

Det er tankevækkende. Særligt fordi det tilsyneladende er let at starte virksomhed herhjemme. Med et par klik på nettet kan enhver med lyst til iværksætteri oprette et firma. Men på europæisk plan sakker vi agterud.

Siden begyndelsen af nullerne har antallet af selvstændige med ansatte tilmed været markant faldende, mens antallet af enmandsvirksomheder er steget. I dag er knap seks ud af ti selvstændige virksomheder enmandsfirmaer.

Potentialet for at skabe øget velstand, nye virksomheder og flere job er med andre ord kæmpestort, hvis det lykkes at løfte Danmark op på det gennemsnitlige EU-niveau for hvor mange selvstændige, der er blandt de beskæftigede. I dag er kun otte procent af alle danskere i beskæftigelse selvstændig erhvervsdrivende. Til sammenligning er gennemsnittet i de 28 EU-lande cirka 14 procent – nogenlunde samme niveau som i Holland og Irland. Lande vi i mange andre sammenhænge sammenligner os med.

Det burde være muligt for Danmark at rykke op ad listen og få flere med lyst til at starte egen virksomhed godt i gang. Grundlæggende skal rammerne for at realisere drømmen om at blive selvstændig – og ikke mindst drive egen virksomhed – forbedres.

Kan vi gøre Holland og Irland kunsten efter, er der udsigt til cirka 165.000 flere selvstændige beskæftigede herhjemme svarende til op mod 375.000 selvstændige erhvervsdrivende i alt sammenlignet med de kun godt 200.000 danskere, der i dag driver egen virksomhed.

Det er helt afgørende, at vi politisk handler på det faktum, at Danmark halter bagefter, når det gælder om at få gang i selvstændig virksomhed. Uagtet at lande som Italien og Grækenland med en mindre udbygget offentlig sektor topper EU-listen. Og hvem har i øvrigt lyst til at følge i deres spor, lyder modargumentet ofte, når Danmarks lidet flatterende position påpeges. Men det er efter min mening at afspore debatten. En europæisk sidsteplads på et så vitalt område bør gøre indtryk. Uanset hvem der fører ligaen.

At iværksætteri og betingelserne for at drive egen virksomhed herhjemme er en udfordring, er ingen nyhed. Tilbage i 2009, da Lars Løkke Rasmussen (V) sidst var statsminister, beskrev han under sin tale på Venstres landsmøde sin drøm for Danmark. Punkt to ud af ti lød som følger: ”Danmark skal være blandt de tre lande i verden med flest vækstiværksættere”.

Regeringen har da også bebudet en ny iværksætterstrategi i løbet af foråret. Forhåbentlig peger den på konkrete løsninger og sætter det nødvendige fokus på området, som ikke mindst flere iværksættere har efterlyst i det nuværende regeringsgrundlag.

Kommissioner og flere undersøgelser skaber næppe den ønskede fremdrift. Derimod er der brug for konkrete lettelser i dagligdagen som selvstændig.

Konkret peger de selvstændige på bureaukratiske forhindringer og digitalt bøvl som de største barrierer i hverdagen som virksomhedsejer. Her skal ske mærkbare forbedringer. Statens ønske om digitale effektiviseringer må aldrig blive de selvstændiges problem og dræbe initiativ og vækst med nyt bøvl på nettet som erstatning for det hidtidige papirbøvl.

At se ting lykkes og være sin egen herre er livsbekræftende. Et flertal af de selvstændige peger da også på friheden og uafhængigheden af andre som den stærkeste drivkraft for at drive egen virksomhed.

Men det er også hårdt arbejde at være selvstændig. Alene jagten på finansiering kræver sit. Selv om forretningsideen synes indlysende god, kan den fornødne kapital til at realisere den være svær at rejse.

Lykkes det, venter bureaukratiske forhindringer, de færreste selvstændige kan se nytten af. Og går det galt, mangler regeringen stadig at komme med et godt bud på en rimelig dagpengemodel, der sikrer selvstændige og ansatte på freelancevilkår gennemskuelige og rimelige vilkår.

At have et trygt sikkerhedsnet under sig er faktisk blandt de højeste prioriteter blandt selvstændige. Og som landets største a-kasse og forening for selvstændige erhvervsdrivende peger Ase gerne på løsninger.

Der er nok at tage fat på politisk, hvis man ønsker at skabe de bedste rammer for at få flere danskere til at vælge iværksættervejen. Tilsyneladende er konjunkturerne så småt ved at være med de selvstændige. Faktisk forudser hver tiende selvstændige erhvervsdrivende, at de vil ansætte ekstra medarbejdere i år, viser en ny konjunkturanalyse med svar fra over 700 af Ases over 75.000 selvstændige medlemsvirksomheder. Det er godt nyt. Ansætter hver tiende af landets godt 200.000 selvstændige erhvervsdrivende blot én ekstra medarbejder, kan 20.000 nye job være en realitet. Allerede i år.

Men skal det for alvor lykkes at få gang i jobfesten kræver det erkendelse af, at de mindre virksomheder udgør fundamentet under dansk økonomi.  I en årrække har interessen været koncentreret om de store virksomheder og C20-indekset. Men faktisk har ni ud af ti virksomheder herhjemme under ti ansatte, og de genererer tilsammen en omsætning på mod 1.000 milliarder kroner årligt. Her er vækstpotentialet enormt. Omvendt står vi med massive udfordringer, hvis danskerne mister modet og lysten til at drive egen virksomhed.