Jubii, højere renter på vej

Hvem havde nu lige set det komme: At en storbank fra Spanien – af alle lande – vil lokke danske kunder med en indlånsrente, der virkelig udfordrer de danske banker.

Linda Overgaard, erhvervsredaktør Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup

Santander Bank er en af verdens største banker med hovedkvarter uden for Madrid, og den synes at have musklerne til at tage konkurrencen op med danske banker.

I hvert fald har spanierne nu invaderet markedet med et slagtilbud, der giver 1,1 procent i rente på indlån, uanset hvor længe pengene bindes, og hvor stort et beløb kunden kommer med.

Og som alle med lidt på kistebunden vil vide, er det et rigtig godt tilbud i disse lavrentetider, hvor kampen for at holde realværdien af opsparingen er mere end hård.

Den spanske bank nøjes øjensynligt ikke med at sætte et papskilt i vinduet. Der er flere ledige specialiststillinger i Santander Consumer Bank, som holder til i Hvidovre og allerede har godt fat i bilfinansiering i Danmark.

Lige nu søges f.eks. en inkassorådgiver, en IT-systemspecialist og en »Senior Credit Risk Modeler«.

Også Ikeas bank – Ikano Bank – vil udfordre de etablerede banker i Danmark. Det er alletiders set fra et kundesynspunkt. Konkurrencen blandt bankerne har længe været præget af en vis træghed, meget muligt fordi kunderne er for autoritetstro og for magelige.

Hvis der kommer mere aggressiv konkurrence, så markedet for private bankforretninger bliver mere effektivt, er det absolut et plus. Men spørgsmålet er, hvor gode chancer de internationale udfordrere har, når det kommer til stykket.

Prisportalen pengepriser.dk har siden 2006 gjort det muligt at sammenligne bankernes priser, og MyBanker (som også rådgiver bankerne) har eksisteret endnu længere tid og synliggjort forskellen i bankernes rentesatser.

Alligevel er der relativt få kunder, der skifter primær bank. Flere tiltrækkes af slagtilbud på indlån, men Santander Bank og Ikano Bank kommer til at kæmpe hårdt for at vriste kunderne fra især de store banker, der er dygtige til at filtre diverse produkter sammen. Forhåbentlig får de nye aktører succes, så renten på indlån reelt bliver højere.