Ja tak til øget fradrag for hjælp til det huslige arbejde

Kig på Sverige, hvor fradragsordningen for serviceydelser i hjemmet har mindsket sort arbejde og skabt tusindvis af arbejdspladser. Samtidig vil det give flere kvinder plads til at dyrke en karriere i erhvervslivet.

Bodil Nordestgaard Ismiris er direktør i Lederne, og mener at skattefradrag på hjælp til husligt arbejde vil bidrage til en bedre balance mellem privat- og arbejdsliv - og styrke kvinders karrieremuligheder. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mandage kan indimellem føles lidt grå og kedelige. Kiggede man ud ad vinduet i mandags og så på »sommervejret«, var det bestemt også tilfældet.

Men midt på dagen landede en artikel på mit bord, som nærmest fik mig til at revurdere mit syn på mandage.

Skatteministeriet har nemlig foretaget en evaluering af den svenske boligjobordning, også kaldet RUT. Evalueringen viser, at en boligjobordning, der er målrettet serviceydelser i hjemmet, øger arbejdsudbuddet og minimerer sort arbejde markant mere end den nuværende danske ordning.

Som resultat af evalueringen taler skatteminister Karsten Lauritzen (V) for, at man i en eventuel ny dansk boligjobordning skal styrke den del, der handler om fradrag for serviceopgaver i hjemmet, for eksempel rengøring, vinduespudsning, flytteservice, havearbejde og så videre.

Hvordan i alverden kan en evaluering fra Skatteministeriet pludselig få solen til at skinne på en mandag, tænker du måske. Jo, ser du, jeg har længe været varm fortaler for, at vi lader os inspirere af vores svenske naboer.

Danmark halter efter mange andre lande, når det kommer til andelen af kvinder i ledelse.

Hvis vi vil være konkurrencedygtige i fremtiden, skal vi sikre, at alle talenter kommer i spil.

Fremfor at far og mor skal slås om, hvem der kører karriere, og hvem der tager sig af de praktiske opgaver i hjemmet, skal vi tage det praktiske arbejde ud af ligningen og gøre det muligt at køre dobbeltkarriere.

Det vil styrke kvinders karrieremulig­heder. Samtidig tror jeg, at mere hjælp i hjemmet giver familier den fleksibilitet, der er nødvendig for at få en god balance mellem arbejdslivet og privatlivet.

En ny undersøgelse fra Lederne viser, at der er stor interesse for indførelsen af den svenske ordning i Danmark. 62 procent af de 2.335 adspurgte ledere svarer i undersøgelsen, at de helt sikkert eller måske vil købe flere serviceydelser i hjemmet, hvis beløbsgrænsen blev hævet, og hvis man, i lighed med den svenske ordning, kunne få gavn af skattefradraget med det samme, man køber ydelsen.

Blandt disse ledere mener 41 procent, at et øget brug af serviceydelser i hjemmet i nogen eller i høj grad vil styrke deres karriere, og hele 87 procent mener, at det i nogen eller i høj grad vil forbedre balancen mellem deres arbejdsliv og privatliv.

Skal vi lave en ny boligjobordning i Danmark, alene fordi en stor del af Ledernes 114.000 medlemmer synes, at det er en god idé? Nej selvfølgelig ikke. En bedre work-life balance og en styrkelse af kvinders karrierer, er blot nogle af de mange gode grunde til, at politikerne bør skæve over sundet, når de til efteråret skal tage stilling til BoligJobordningens fremtid.

Udover at fradragsordningen har mindsket sort arbejde, er der som resultat af RUT-ordningen opblomstret en ny serviceindustri i Sverige, der har skabt tusindvis af arbejdspladser. Særligt har ordningen vist sig at være en god måde at få kvinder med anden etnisk baggrund ind på det svenske arbejdsmarked.

I dag kan svenske borgere trække 50 procent af regningerne til hjemmeservice fra i skat, og den maksimale beløbsgrænse for skattereduktion i den svenske RUT-ordning er på 25.000 svenske kroner om året.

Men begejstringen for ordningen er imidlertid så stor, at en række borgelige partier for nylig har fremsat forslag om at hæve grænsen til 75.000 svenske kroner pr. borger pr. år.

Og når borgerlige politikere plæderer for at hæve et skattefradrag fremfor at sænke indkomstskatten, er det for mig at se et klokkeklart tegn på, at ordningen i Sverige er en dundrende succes – en succes vi i Danmark bør tage del i.

Hos Lederne bakker vi 100 procent op om skatteministerens budskab om en boligjobordning målrettet serviceydelser. Vi ser frem til at følge efterårets forhandlinger.