Ja, I kender hele historien om Vestjysk Bank

Ffinansminister Kristian Jensen (V) afviser, at staten solgte Vestjysk Bank for billigt. Foto: Anne Bæk Fold sammen
Læs mere

Berlingske Business’ erhvervskommentator undrer sig i en klumme over, at jeg en gang imellem ryster lidt på hovedet, når jeg igen-igen bliver spurgt, om vi ikke har solgt Vestjysk Bank for billigt og på det dårligst tænkelige tidspunkt.

For ja, det undrer mig, at landets journalister virkelig tror, at jeg med fuldt overlæg ville sælge statens ejendom for én krone pr. aktie, hvis der reelt var mulighed for at vente og sælge til en højere pris senere.

Faktum er, at vi havde ledt efter købere til Vestjysk Bank i årevis. Ingen – som i ikke en eneste – ville så meget som give et bud på banken, før Nykredit og resten af konsortiet meldte sig på banen. Det var mildest talt ikke sælgers marked.

Samtidig pustede EU-Kommissionen os i nakken med meldingen om en snarlig afgørelse på statsstøttesagen. Dermed risikerede banken at skulle tilbagebetale et milliardbeløb for uretmæssig statsstøtte. I en situation hvor Vestjysk Bank i forvejen ikke engang havde kapital nok til at leve op til Finanstilsynets solvenskrav, skal der ikke meget fantasi til at forestille sig, hvad en sådan regning havde betydet for banken.

Allerede i begyndelse af året annoncerede banken, at der var brug for mere kapital. Penge som staten ikke kunne tilføre med en verserende statsstøttesag.

En større plan om at sælge aktierne fra i småbidder eller vente, til tiderne blev bedre, som klummeskribenten fantaserer om, var heller ikke en mulighed. Kunne staten ikke bevise, at Vestjysk Bank var levedygtig på langt sigt uden statslig indblanding, så ville statsstøtte-­hammeren falde.

Og et salg i småbidder til tilfældigt forbipasserende på aktiemarkedet ville ikke give staten den sikkerhed for en rekapitalisering af banken, som aftalen med konsortiet har givet os.

For hvad mange glemmer i debatten om salget er, at konsortiet ud over købsprisen har skudt over en milliard kroner i banken i form af ny egenkapital og efterstillet kapital. Dermed har banken et helt andet levegrundlag i dag, end det havde haft under et fortsat statsejerskab.

Så ja, vi solgte billigt. Det gjorde vi for at sikre, at banken kunne overleve. Alt andet havde kostet den danske stat dyrt. Det er hele historien om Vestjysk Bank.