Iværksætterlyst er slet ikke arvelig

Som far, så søn, siger man. Men det stemmer ikke nær altid – i hvert fald ikke, når det drejer sig om lysten til at etablere egen virksomhed.

Byline af Linda Overgaard. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup

Det er nemlig overhovedet ikke sikkert, at en dynamisk entrepeneurfar (eller mor) præsterer afkom, som har lyst til at kæmpe for at blive selvstændig.

Det fortæller vi mere om i en artikel længere fremme i denne udgave af Business. Udgangspunktet er en ny undersøgelse fra tænketanken DEA og Erhvervsstyrelsen, som viser, at iværksættere godt nok har særlige værdier og holdninger, som skiller dem ud fra lønmodtagere, men det er ikke nær altid, at de nye virksomhedsejere har arvet deres hang til selvstændighed fra familien.

Heldigvis, kan man sige. For det betyder, at det faktisk er muligt at fremelske iværksætteri fra samfundets side.

Her starter vi fra et lavt udgangsniveau i Danmark, for den udbredte lighed (også beskrevet ved lav Gini-koefficient) betyder, at mange af os går og hygger os i en lønmodtagerkultur, hvor vi ikke behøver etablere for os selv for at opnå succes og tjene godt.

Men der er håb, for en inspirerende lærer, et forbillede i familien eller vennekredsen eller et besøg i en spændende virksomhed, som kan fremelske en spirende iværksætterlyst .

Og der er heldigvis også en hel del danskere, der besidder de karaktertræk, som iværksættere i reglen har: ambitiøse, konkurrencemindede og mere risikovillige.

Udfordringen er at få skabt bedre rammer, så de iværksætterlystne hjælpes bedre på vej, for Danmark har for lidt gang i iværksætterriet, når man sammenligner landene i OECD.

Det skorter ikke på iværksætterordninger, hvor der gives tilskud til det ene og det andet i forskellige faser af de små, unge virksomheders levetid. Men det kan være en dyr og bureaukratisk metode.

I stedet burde der sættes mere ind med kulturpåvirkning på uddannelsesstederne, sådan at samtlige unge kommer til at møde iværksættere og virksomheder.

Det er nødvendigt med en slags »modgift« til lønmodtagerkulturen, og heldigvis undervises der nu også i iværksætteri på mange uddannelser, men det bør gennemføres mere konsekvent.