Iværksætteri er også for højtuddannede

Når veluddannede starter deres egen virksomhed, ender det oftere som en stor vækstvirksomhed. Derfor skal vi have flere højtuddannede ti lat vælge livet som iværksættere. Foto: Iris Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

For tiden kører »Løvens Hule« på DR, og pitch efter pitch bliver nailet eller failet på få minutter i projektørlyset med en overvægt af deltagere uden en videregående uddannelse.

Programmet er genialt, for det har været med til at sætte iværksætteri på agendaen i Danmark, og iværksætteri skaber arbejdspladser og vækst. Men som samfund skal vi også opfordre til, at endnu flere dygtige og højtuddannede mennesker går den vej. For iværksætteri er ikke kun for unge mennes­ker med en god idé – det er også for alle dem, som i dag sidder i gode stillinger med penge på lommen eller friværdi i huset.

Viden er en konkurrencefordel i sig selv, og formår man at kombinere iværksættere med højtuddannede, så øger vi mulighederne for at få virksomheder, som bliver til andet end nogle små spirer.

Dilemmaet for de højtuddannede er klart: Man kan ende med at gå glip af den høje løn og sikkerhed, som følger med, når man arbejder i en større virksomhed. Men stop lige op – hvis frihed er det, vi alle gerne vil have mere af, hvor stor grad af frihed er det så lige, der følger med disse almindelige job, som flest højtuddannede vælger? Jeg kan da i hvert fald se, at mine højtuddannede venner, der arbejder i store virksomheder, langtfra har den frihed, som jeg selv har opbygget gennem 17 år som iværksætter. For det første tjener jeg langt flere penge end dem, men også min hverdag emmer af frihed på alle tangenter. Selv i mine første år, da der ikke ligefrem væltede penge ind på kontoen, nok nærmere tværtimod, arbejdede jeg for mig selv og havde fra første dag en stor grad af frihed i form af arbejdsopgaver, mødetider og arbejdssted.

Iværksætterverdenen kan groft sagt deles op i to typer virksomheder: De, der baserer sig på en god idé, som alle kan kopiere og bygge, og de, der kræver specialviden, og som langt færre kan kopiere. Den første type virksomhed er den mest almindelige, for potentialet er let at se, og selve opbygningen af virksomheden kræver ikke nogen nævneværdig viden. På den anden side finder vi virksomheder, hvis idégrundlag bygger på specialviden og kræver særlige kompetencer. Disse er qua deres kompleksitet sværere og mere tidskrævende at opbygge, men omvendt er det også dem, der kan blive til større vækstvirksomheder. Den sidstnævnte type virksomhed kræver højtuddannede personer, som i dag sidder i faste job i store, trygge virksomheder.

Det er klart, at man hverken bliver hovedrig eller får den ultimative frihed af sig selv. Min opfordring er, at man går sammen med iværksættere, der allerede har prøvet det før. Derved skaber man et team, der har begge dele: specialviden og iværksætter­viden.