Iværksætter - vær kritisk, når du vælger rådgivere

Innovation. Forstå forskellen på bløde, smarte og dumme penge i rådgiverjunglen for startups, og tænk dig godt om, når du møder en ældre konsulent med fødderne plantet i fortidens forretningsmodeller.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er let at lade sig dupere, når man som udklækket iværksætter bevæger sig ud i den store verden og søger hjælp til sit projekt. Den uerfarne iværksætter er ofte et let offer at imponere. Der er mange, der vil hjælpe med gode råd, og man kan endda være så heldig at finde nogen, der vil hjælpe med penge.

Men pas på, der er mange derude, der byder sig til uden at have meget at tilbyde. Vi taler om advokater, revisorer, PR/kommunikationsfolk og mange af dem, som kalder sig virksomhedskonsulenter og business angels.

Mange af dem, som vil hjælpe dig, har ofte lige så lidt erfaring som dig selv. Eller endnu værre. De tror selv, at de har viden om din forretning. Ofte lever de i en gammel verden, hvor startups blev bygget på helt andre teknologier end i dag. Deres netværk er ikke relevant mere. De har ikke opdateret forståelse for din forretningsmodel. Sandsynligvis kommer du til at »uddanne« dem og ikke omvendt. I værste fald kommer de til at påvirke dit projekt i en helt forket retning.

Heldigvis for startups er de ikke så udsatte for tilbud om dårlig rådgivning, når modydelsen til konsulenten er kontanter.

Startups uden kontanter er slet ikke interessante for mange konsulenter. Men der er mange rådgivere, der arbejder for sweat equity. De vil hjælpe dig mod at få en ejerandel i dit projekt – i stedet for kontant afregning.

Men allerede her bør nogle alarmklokker ringe. Mange startup-rådgivere beder om sweat equity, primært fordi de ikke kan få nogen til at betale på normal vis for deres ydelser.

Og det samme gælder angel- eller seed-investorer.

I bedste fald kan disse sammen med deres penge bringe din virksomhed videre til det næste punkt.

Smart money og dumme penge

Du kan også få ekspertise, erfaring og netværk, der ligefrem er mere værdifuld end de kolde kontanter. Her taler vi om smart money.

Glem dog ikke, at penge på kontoen i sig selv også kan være afgørende. Så dumme penge er i høj grad også værdifulde. Men det værste er dumme penge, der tror, at de er kloge penge. Her risikerer du, at du ligefrem taber på at tage penge ind!

Du synes måske, at det ikke koster noget at tage imod hjælp fra nogen, der kun vil have betaling, hvis det går godt med dit projekt. De tager jo al risiko.

Men nej, there is no free lunch.

Du har kun to ting at spendere i din startup: Din tid og ejerandele. Så du må hellere økonomisere med begge ressourcer.

Den tid, som du spilder på at rede trådene ud efter forkert rådgivning og på at »skændes« med en ignoramus, kunne du have brugt på at udvikle, sælge osv.

De ejerandele, som du giver til konsulenter, kunne du have givet til fremtidige investorer, medarbejdere osv. Sådanne »døde ejerhænder« gør dig mindre attraktiv for den næste runde af investorer.

Hvordan undgår du så at købe katten i sækken? Vær kritisk og gør dit hjemme­arbejde!

Du behøver jo ikke at være ekspert i alle aspekter af bilmekanik for at undgå at blive snydt af af en smart brugtvognshandler. Du kan komme langt med snusfornuft og ved blot at være naturlig skeptisk. Lad være med at falde for folk, der ofte er ældre end dig, og som giver udtryk for, at de kan hjælpe dig med at »tænke forretning« (som om du slet ikke var i stand til dette selv).

Skidt fra kanel

Her er nogle få helt konkrete tips for, hvorledes du på en konstruktiv og høflig måde kan skelne skidt fra kanel.

1. Spørg ind til erfaring og netværk relevant for din startup. Hvilke andre startups generelt og specifikt for dit projekt har vedkommende tidligere arbejdet med? Hvilke andre, særligt internationale venture kapital firmaer og angel-investorer, har vedkommende i sit netværk.

2. Tag referencer. Spørg vedkommende om personer fra tidligere startups og netværk, som du må kontakte. Kontakt nogle af dem, som du ikke får opgivet af ­vedkommende.

3. Deltag aktivt i startup communities som f.eks. #CPHFTW. Her lærer du, hvem de interessante folk for dit projekt er. Her får du opbygget din liste med et dream team af rådgivere og investorer.

Og så lige den gyldne regel, der gælder lige så meget på startup-området som i resten af livet. De, som er arrogante, har ofte meget lidt at være arrogante over. Og omvendt med hensyn til ydmyghed.

Martin von Haller Grønbæk er IT-advokat og partner hos Bird & Bird. Han har været medstifter af og investor i en lang række startups. Han er med-initiativtager til tech startup communitiet #CPHFTW og investorfællesskabet Nordic Makers. Følg ham på @vonhaller.