Investorer skal stå frem og bakke op om Paris-aftalen

Når Trump træder ud af klimaaftale, må resten af verden vise karakter.

Anders Damgaard, koncernfinansdirektør, PFA Pension Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Med udtrædelsen af Paris-aftalen har USAs præsident, Donald Trump, vendt verdenssamfundet ryggen i den fælles kamp for at løse klodens klimaproblemer. Det har skabt voldsom debat, og for PFA som stor investor sætter det naturligt nok en række tanker i gang.

For betyder det eksempelvis, at olie- og kulindustrien igen vil blomstre op, mens markedet for vindmøller og solceller går trange år i møde? Og vil det sætte en stopper for opbakningen til den grønne omstilling, som vi ellers har set cementere sig efter vedtagelsen af Paris-aftalen?

I PFA får det os ikke til at ændre kurs, og vi bakker fortsat op om Paris-aftalen. Omstillingen mod vedvarende energi er i gang, og det faktum kan ikke engang en amerikansk præsident ændre ved.

Trumps valg har samtidig tydeliggjort, at vi som investorer skal tage et aktivt medansvar for, at den grønne omstilling ikke går i stå. Politikerne skal som udgangspunkt skabe rammerne med fælles mål og vilkår, men med Trumps klima-exit, skal vi også vise, at vi holder fast og står sammen om ikke at ændre kurs mod det, der er bæredygtige energikilder, nu og i fremtiden.

Med Paris-aftalen fra 2015 er målet at reducere CO2-udledningen for at holde den globale temperaturstigning under to grader. For at nå dette mål skal der arbejdes målrettet fra flere fronter – både politisk og i erhvervslivet. Det er også derfor, vi i PFA skrevet under på, at vi vil undgå at investere i selskaber, der modarbejder målene i Paris-aftalen. Det gør vi bl.a. ved at kigge på selskabernes CO2-udledning, deres planer for at reducere CO2-udledningen og deres evne til at omstille deres forretningsmodeller, så de baseres på vedvarende energikilder.

I PFA mener vi, at investorer i fællesskab står stærkest, når risici og muligheder relateret til klimaforandringer skal adresseres. Eksempelvis arbejder PFA som medlem af IIGCC sammen med over 130 andre investorer for at fremme konsistent klimaregulering på tværs af landegrænser og vidensdeling om integrationen af klimahensyn i investeringsprocessen. Vi er også medlem af det internationale klimanetværk Carbon Disclosure Project, der arbejder på at øge antallet af virksomheder, der rapporterer deres klimaregnskaber.

Forstå mig ret. Vi forsøger ikke at sætte os op på den grønne gren. Det er området for ansvarlige investeringer alt for komplekst til, og der er mange holdninger til, hvor langt vi som pensionsselskab skal gå. Derfor handler det for os om hele tiden at være i proces, være ambitiøse og have transparens i de valg, vi foretager, med henblik på at skabe gode, langsigtede afkast.

Der skal nemlig ikke herske tvivl om, at vi er sat i verden for skabe bedst muligt afkast til kunderne. Det lever vi op til, men det skal ikke være på klimaets bekostning, for så ender vi med at tabe på den lange bane. For os handler det ikke om enten-eller, men om både-og, for vi mener ikke, der er et modsætningsforhold mellem ansvarlighed og et godt langsigtet afkast, tværtimod. Det handler om at finde den rigtige balance, og her er klimaaftalen vigtig, fordi den definerer, hvor vores fælles udgangspunkt er, og hvor vi skal arbejde sammen om at komme hen.

Netop derfor er det vigtigt at stå fast nu og vise karakter. Når Trump vælger på USAs vegne at træde ud af en historisk vigtig klimaaftale, bør vi som investorer stå frem og vise, at vi fortsat bakker op om Paris-aftalen.

Deltag i Business-debatten: Send indlæg til business-opinion@berlingske.dk