Intet nyt fra Stein Bagger-fronten, løgnen lever

Endnu en bog om forbryderen og lystløgneren Stein Bagger. Et forsøg på at fortælle hans »egen historie«. Det lykkes ikke, mest fordi Bagger ikke har noget at bidrage med – udover løgnen, som fortsat lever og har det godt. Imens dukker alle dem, der grådigt så til, hovederne.

Svindlere som Stein Bagger har fandtes alle dage, og Stein Bagger'ere vil utvivlsomt også dukke op igen, skriver Jens Chr. Hansen i sin anmeldelse. Arkivfoto: Foto: Liselotte Sabroe Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe

Vurdering: ★★★☆☆☆

Ærlig talt, hvorfor skal vi nu høre om den forbryder igen? Hvad er anledningen? Er der nyt i sagen?

Det var de spørgsmål, jeg fik af bekendte, da jeg spurgte til, hvad de ville synes om en bog om storsvindleren og lystløgneren Stein Bagger. Nu har jeg så læst bogen »Sådan blev jeg Stein Bagger« af de to Ekstra Blads-forfattere Peter Jeppesen og Lasse Charley Pedersen.

Og nej, jeg er ikke blevet klogere. Jeg aner ikke, hvad der er timingen bag endnu en bog om Stein Bagger. Nuvel, hovedpersonen deltager selv i bogen, og man må så tro, at det er hans historie. En »jeg-taler-ud«-bog. Jeg mener at have fulgt med i sagen, siden den eksploderede for lige knap ti år siden, og nej, der er ikke noget nyt.

Min frygt var, at benovelsen over at få Stein Bagger i tale ville få forfatteren til at tegne et skønmaleri af personen Stein Bagger.

Det synes jeg dog ikke de forfalder til. Forfatterne forsøger ihærdigt at finde nogle af de vinkler, som ikke er belyst i tidligere bøger om Bagger. Det lykkes ikke. Enten fordi disse vinkler ikke findes, eller fordi Stein Bagger selv fortsætter med at lyve sig igennem tilværelsen.

Bogen er bygget enkelt op. I kronologisk rækkefølge. Fra han blev født i 1967 og frem til hans nye arbejde et eller andet sted i Sverige i dag. Bygget op som én lang søndagsartikel skrevet på klassisk journalistisk vis. Hm, men hvorfor så en bog? Man kunne her forvente, at forlaget ville have guidet debutantforfatterne lidt mere, end det åbenbart har været tilfældet.

For Stein Bagger-nørder og andre, der har fulgt det drama siden 2008, er der ikke nyt. Men for andre, som ønsker at stå på her eller ønsker at få et indblik i ham Stein Bagger er det en fin bog. Der behøves ikke særlige forudsætninger. Det er altså bogens styrke og svaghed. Derved bliver det – samlet set – lidt midt i mellem.

Jeg synes ikke, at forfatterne når målsætningen med at få placeret Stein Bagger ind i den store generelle kriminalhistorie, om hvad der gør grådighed, hvad der gør forbrydere, og hvad man kan gøre for, at lignende luftkasteller ikke kan bygges op i fremtiden. I så fald skulle de have vovet at gå lidt uden for den klassisk-journalistiske jargon. Og i højere grad have reflekteret og kommenteret personen Stein Bagger. Det er det, som bøger kan, det er det, som adskiller bøger fra lange avisartikler.

Svindlere som Stein Bagger har fandtes alle dage, og Stein Bagger'ere vil utvivlsomt også dukke op igen. Dårlig/svær barndom, famlende ungdom, manglende selvværd, frækhed, charme og vupti, pludselig er muligheden der for jackpot.

Ikke sandt, Kurt Thorsen, Rasmus Trads, Klaus Riskær, Amanda Jacobsen, Steen Gude, John Rasmussen, Bjørn Stidl, Poul Fischer og mange, mange flere. Små og store forbrydere imellem hinanden. Så nej, Stein Bagger er ikke blevet »et begreb i sig selv«. Han er blot en af efterhånden mange, som hæmningsløst udnytter, at få i erhvervslivet tør stille banale spørgsmål, når en »angivelig« succes ruller af sted.

Typisk skåret over den samme læst. Veltalende og velklædte forbrydere, som med plat og svindel formår at få adgang til kæmpelån i bankerne og dermed skaffe sig penge til et liv i overdådig luksus med dyre ure, Porsche, villa på Strandvejen og lækre damer. Mange af disse forbrydere er uden for pædagogisk rækkevidde. Og ja, de findes også i dag.

Det mest interessante ved forbrydere fra business-verdenen er såmænd ikke de enkelte forbrydere i sig selv. Nej, det virkeligt interessante er jo, at så mange omkring disse forbrydere lukker øjnene i håb om selv at få en bid af den kriminelle kage. Grådigheden er enorm. Hos banker, revisorer, rådgivere, investorer, formænd osv.

Tag nu selvhøjtidligheden hos Baggers formand, Asger Jensby. Sig mig. Asger Jensby, tror du, pengene gror på træerne? Eller tag en af bipersonerne, cykelmanden Jens Veggerby, som fragtede en kuffert fuld af millioner igennem tolden. Ærlig talt, Veggerby, hvor naiv må man have lov at være?

Jens Chr. Hansen er Berlingskes erhvervskommentator.

Forsiden af »Sådan blev jeg Stein Bagger.« Fold sammen
Læs mere
Foto: PR: Politikens Forlag.

»Sådan blev jeg Stein Bagger«

Af Peter Jeppesen og Lasse Charley Pedersen

264 sider

Pris: 300 kr.

Politikens Forlag