»Initiativrighed skal ikke hæmmes af et økonomisk blybælte«

Synspunkt. Det skal være endnu lettere at overdrage en familieejet virksomhed til næste generation.

Foto: Simon Læssøe/Scanpix 2017 Fold sammen
Læs mere
Foto: Simon Læssøe

Vi skal gøre det lettere at drive virksomhed i Danmark. Næppe nogen overraskelse, at det er et af mine helt store fokusområder både som erhvervsminister og som konservativ. Af samme grund er jeg naturligvis glad for, at vi som en del af finansloven for 2016 besluttede at sænke bo- og gave­afgiften fra 15 til fem pct. frem mod 2020.

Dermed har vi øget mulighederne for, at de mindre familieejede virksomheder kommer lettere igennem en overdragelse, så de kan være med til at investere i arbejdspladser og udvikling i Danmark.

Men der er lang vej endnu, hvis vi reelt skal gøre det lettere at være forretningsejer i Danmark.

Flere afgifter er bestemt ikke vejen frem, hvis eksisterende såvel som nye initiativer skal kunne få fodfæste. Der er behov for, at vi tager et opgør med måden, vi tænker udvikling og erhverv på. Ja, faktisk er der brug for en gennemgribende kulturændring, hvis vi også i fremtiden skal kunne følge med og være tilstrækkeligt konkurrence­dygtige.

Det tager som bekendt tid at ændre vaner og kultur – det sker ikke henover natten. Det nytter dermed ikke, at vi blot taler om, at Danmark skal kunne stå distancen i forhold til lande omkring os, som vi normalt sammenligner os med.

Vi skal også reelt være klar til at tage et opgør med den desværre ofte udprægede opfattelse af, at de, der har meget – også skal udsættes for øgede skatter og afgifter. I stedet bør vi hylde hverdagens helte – dem, der kæmper for at skabe vækst, overskud og arbejds­pladser.

For hvorfor er det, at man eksempelvis skal gøre det svært at overdrage sin virksomhed til næste generation? Hele tanken om, at vi skal give depechen videre til fremtiden, er jo i alle andre henseender meget dansk og en af grundstenene i vores kultur.

Som konservativ har vi ofte talt om generations­kontrakten, som er den vigtige brobygning mellem de ældre og de unge. De fleste af os er enige i, at vi skal overdrage et grønnere Danmark til den næste generation.

Som forældre er vi også enige om, at vi vil skabe de bedste rammer og betingelser for vores børn. I disse tilfælde er vi villige til at kæmpe for, at det bliver lettere for fremtidens medborgere at begå sig.

Så hvorfor egentlig gøre det sværere at drive en lille familieejet virksomhed, der blot vil overdrage forretningen til næste generation? Det er jo netop de unge, der skal sørge for den videre drift – og endda meget gerne dem, der skal få omsætningen til at stige, sådan at der kan etableres endnu flere arbejdspladser.

I virkeligheden burde en familieejet virksomhed jo slet ikke få en afgifts­opkrævning ind ad døren, når næste generation tager over. Hvorfor straffe talenterne, der skal understøtte fremtidens velfærdssamfund? Man giver jo heller ikke landsholdets anfører blybælte på inden en kamp, fordi han klarer sig alt for godt til træning.

Vi bør følge det svenske eksempel og helt friholde de familieejede virksomheder for konkurrencehæmmende afgifter. Men det kræver, at vi som nation tør ændre adfærd og i stedet bakke op om virksomhedsejerne fremfor at straffe initiativrighed. Jeg er derfor glad for, at vi har taget et stort skridt i den rigtige retning ved at sænke bo- og gaveafgiften fra 15 til fem procent – det er på alle måder en god investering i fremtiden.

Deltag i Business-debatten: Send indlæg til business-opinion@berlingske.dk