Inflation og spændetrøje

Det er noget sjovt noget med lønstigninger. Det er svært at blive uenig om, at det er skønt, når en lønstigning tikker ind på kontoen. Men de sidste år har også vist – og fået stadig flere menige medarbejdere til at erkende – at for høje stigninger også har negative konsekvenser.

»Nu er det at diskutere løn lidt ligesom at diskutere religion. Der er stærke følelser forbundet med det, og fakta kan være svært at diskutere, når følelser løber af med diskussionsdeltagerne,« skriver nyhedschef på Business Peter Suppli Benson. Fold sammen
Læs mere
Foto: Erik Refner

Den sidste del af »billedet« behøver man bare spørge de mange danske medarbejdere – fra slagteriarbejdere, over værftsarbejdere til selv højtuddannede IT-medarbejdere – om. Mange af deres job er nemlig forsvundet i høj fart under den økonomiske krise, som begyndte som en banknedtur i 2008, men hurtigt spredte sig som en løbeild over især den vestlige verden.

Nu er det at diskutere løn lidt ligesom at diskutere religion. Der er stærke følelser forbundet med det, og fakta kan være svært at diskutere, når følelser løber af med diskussionsdeltagerne.

Men det står vist efterhånden klart for de fleste, at når Danmark – og mange andre højtlønslande – blev stenhårdt ramt af den økonomiske krise og måtte vinke farvel til virksomheder og arbejdspladser i en lind strøm, var høje lønninger en stærkt medvirkende faktor.

Siden har en stor del af øvelsen i Danmark været at få reduceret stigningstakten i de danske lønninger i en grad, så vore udenlandske konkurrenters lønninger steg hurtigere. Det var bl.a. nødvendigt i forhold til Tyskland, der efter år med løntibageholdenhed var blevet et markant billigere produktionsland end Danmark. Trods fagforbundenes professionelle vrede over lave lønstigninger, opstod der konsensus om, at lønmæssig mådehold var nødvendig. Det har virket, viser tallene hvor danske og udenlandske lønninger sammenlignes.

Derfor er det også ekstra glædeligt, at mådeholdet nu belønnes. For samtidig med at en uhyre lav dansk inflation betyder, at der er udsigt til reallønsfremgang for første gang i flere år, er konkurrenceevnen så meget i bedring, at det kan være, at der igen kan åbnes en smule for en lille lønfest – en fest i økonomisk spændetrøje ganske vist. Vi kan så håbe, at det får forbrugerne til at tro på fremtiden og igen begynde at forbruge og få virksomhederne til igen at skrue op for investeringerne.